Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden este egyeztetett Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával. Ezt követően a tárcavezető, aki részt vett az Orbán Viktor kormányfő által összehívott Védelmi Tanács ülésén is, tájékoztatást adott az értekezleten elhangzottakról és az este történéseiről.

– Szó esett a Barátság kőolajvezetéket ért találatról. Nem a kőolajvezetéket magát, hanem az azt ellátó áramhálózatot érte találat. A Mol szerint a Magyarország kőolajellátása ennek ellenére zavartalan és ez így is marad – mondta a miniszter az M1 élő műsorában, aki azt is leszögezte: a kormány nyugalomra int, nem szabad messzemenő következtetéseket levonni az első hírekből, egy ilyen helyzetben minden információt óvatosan kell kezelni.

Lengyelországot ért rakétatámadás kapcsán a miniszter közölte: beszélt az este folyamán a NATO főtitkárával, folymatos kapcsolatban áll a teljes európai és NATO-rendszerrel, egyelőre figyelnek és követik az eseményeket.

„Itt még több bizonytalanság van, egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy mi történt. Várjuk a lengyel kollégáinknak a visszajelzését és a tájékoztatását, hogy ők mit tudnak” – tette hozzá.

A kormány figyelemmel kíséri az eseményeket, a Magyar Honvédség, mint mindig, most is készen áll Magyarország védelmére – mondta. Hozzátette: egyelőre semmilyen különös lépést nem kell tennünk azon túl, hogy folyamatosan kapcsolatban vagyunk nemzetközi és katonai szinten is a teljes európai és NATO-rendszerrel. Jelezte: azonnal képesek vagyunk reagálni, ha bármi történik, de egyelőre figyelünk és várjuk az eseményeket.

Forrás: Magyar Hírlap