Leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

A csatorna információi szerint rakétatalálat érte az áramellátót a belorusz–ukrán határon. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó. Az ellátás egyelőre zavartalan hazánkban.

Szeptember végén az Északi Áramlat vezetéket érte támadás – idézte fel az M1 aktuális csatorna.

Az M1 Híradójában elhangzott információ szerint az oroszok nagy erőkkel bombázzák Ukrajna területét, a transzformátorállomások a fő célpontok.

A belarusz határnál eltaláltak egy transzformátorállomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. A találat következtében a vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolajszállítások ideiglenesen leálltak, ugyanis megszűnt a szivattyúk áramellátása.

A Molnak 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani. A 90 nap elegendőnek mutatkozik, hogy a déli szállításokat megszervezzék – hangzott el a Híradóban.

A Mol felkészült arra, hogy folyamatosan biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását – közölte a Mol Magyarország kedden az MTI-vel arra reagálva, hogy egy rakétatámadás miatt leállt a Barátság kőolajvezeték.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Kép: Máthé Zoltán