Orbán Viktor Ukrajna EU-csatlakozásáról, a Vlagyimir Putyinnal való kapcsolatáról, a nemzeti szuverenitásról, a jogállamiságról, a migránsokról és a NATO szerepéről is beszélt a Le Point című francia lapnak – számolt be a miniszterelnök párizsi látogatásáról a Mandiner.hu.

Hazugság az Európai Bizottság jelentése

Nem járulok hozzá olyan döntéshez, ami rossz Magyarországnak. Az a felfogásom Európáról, hogy amíg nem ért egyet mindenki, addig nincs döntés. Ukrajna nehéz helyzetben van az orosz invázió miatt, ezért úgy döntöttünk, támogatjuk. Egyetértek azzal, hogy az Európai Tanács pozitív jelzéseket küldjön Ukrajnának, ám vannak egészen másfajta jelzések, mint például az uniós tagságról szóló tárgyalások megkezdése. Azt nem szabad megtennünk

– fogalmazott a háborúban álló ország EU-csatlakozásáról Orbán Viktor.

Hozzátette: technikailag nem is vétóról van szó ebben az esetben. Az interjút készítő újságíró szerint Európában most minden szem Orbán Viktorra szegeződik, így rögtön feltette a kérdést: miért ellenzi az ukránok lehetséges csatlakozását?

Két okból. Először is, mert nem állnak készen a tárgyalásra. Másrészt mi, európaiak sem állunk készen arra, hogy teljes jogú tagként fogadjuk el őket. Az Európai Bizottság jelentése, amely szerint hét feltételből négy már teljesült, egyszerűen hazugság. Ukrajna köztudottan a világ egyik legkorruptabb országa

– idézte a miniszterelnök válaszát a Mandiner.

A kormányfő azonban arról is beszélt, nem tudja, a francia közvélemény foglalkozik-e azzal, gazdaságilag mit jelentene Ukrajna csatlakozása, mert Franciaországnak például évente 3,5 milliárd euróval többet kellene befizetnie a közös költségvetésbe. „Ezt itt elfogadják?” – kérdezett vissza a miniszterelnök, aki úgy véli, az ukránok már másnap tönkre fogják tenni az európai mezőgazdaságot, ha beengedik őket a közös piacra. Megjegyezte, nem történt meg az az előkészítő munka, amivel Ukrajna hozzátehetne az Európai Unióhoz, így jobb, ha most el sem kezdenek tárgyalni az ügyben, és nem követik el ugyanazokat a hibákat az EU vezetői, amit Törökországgal.

Az emberi és kisebbségi jogok nem képezhetik vita tárgyát

Az interjú során az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzete is szóba került. Orbán Viktor elmondta, az emberi és kisebbségi jogok nem képezhetik vita tárgyát, és nem tekinthetők a tagság előfeltételének sem. Ukrajnának tisztelnie kell a jogokat, nem azért, mert csatlakozni szeretne az EU-hoz, hanem azért, hogy fenntartsa a kapcsolatot Európával. „Ha nem tiszteli, előbb vagy utóbb lassítanunk kell az együttműködésen” – tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország mindig kész jó megállapodásokat kötni, de helyesen kell osztályozni a kérdéseket, ő például három kategóriába sorolja őket: történelmi, stratégiai, taktikai. Az ukrán csatlakozás kérdése szerinte történelmi, és negyvenéves politikai tapasztalata megtanította arra, hogy teljes káoszt kockáztatnak, ha történelmi kérdésekben rosszul döntenek.

Ezért nem kívánok megállapodást kötni az ukrán kérdésben, de készen állok arra, hogy más ügyekben megtegyem

– árulta el.

A szankciók nagyobb kárt okoztak az EU-nak, mint Moszkvának

Az interjúban újra elmondta, meg kell találni a megfelelő egyensúlyt, ezért csak akkor vétózik az Oroszországgal szembeni szankciókról, ha azok Magyarország alapvető érdekeit sértik, mint például az energia területén. Ettől függetlenül nem támogatja az intézkedéseket, mert az európai történelem során többször is bebizonyosodott, hogy nem működnek, és jelenleg is nagyobb kárt okoznak az Európai Uniónak, mint Oroszországnak. A Vlagyimir Putyinnal történt pekingi kézfogásról azt mondta, Oroszország egészen más típusú civilizáció, mint az európai országok, ezért irreális azt várni, hogy úgy működjön, mint mi.

Támogatom a racionális megbeszéléseket arról, hogyan viszonyuljunk Oroszországhoz. Ebben a témában természetesen vannak nézeteltérések a tagállamok között, egyesek szerint az EU racionálisan döntött, mások szerint Ukrajna katonai, pénzügyi és politikai összeomlását fogja eredményezni

– fogalmazott a kormányfő.

A jogállamiságot politikai eszközként használják Magyarország ellen

Orbán Viktor a migrációval kapcsolatban megjegyezte, ha a franciák úgy gondolják, a migránsok beengedése jó döntés, tegyék meg, de ne kényszerítsenek másokat is erre, mert a magyarok szerint ez túl kockázatos döntés, ugyanis nincs garancia arra, hogy a kultúrák keveredésével jobbat érünk el a hagyományos társadalmaknál. Orbán Viktor kiemelte, Európában komolyabban kellene venni a nemzeti szuverenitást, Magyarország nem fogadja el a brüsszeli bürokraták centralista életformáját és az erre való kényszerítést. Hozzátette:

Az Európai Unió alapszerződése nem tartalmazza a jogállamiság definícióját. Közös értelmezésre lenne szükség, de ehelyett politikai eszközzé vált azok kezében, akik centralizált Európai Uniót akarnak, és ezt az eszközt most felhasználják Magyarország ellen.

A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök megjegyezte, ha egyszer beengedik a migránsokat, és nem tudják őket visszaküldeni, akkor nem fognak úgy viselkedni, ahogyan azt az európai értelmiség szeretné. A magyar kerítést érő kritikákról megjegyezte, nem könnyű három-négyszáz kilométeres szakaszon minden támadást kivédeni, ez egy állandó küzdelmet jelent a szervezett csoportokkal szemben.

Európának a saját erejéből kell megvédenie magát

A NATO-val kapcsolatban azt mondta, szükség van rá, mert biztonságot jelent, hiszen jóval erősebb, mint Oroszország. Viszont úgy véli, nekünk, európaiaknak felelősséget kell vállalnunk önmagunk megvédéséért, ezért is támogatja a leghatározottabban a védelmi kiadások növelését, hogy ne függjünk az Egyesült Államoktól.

Európának meg kell tudnia védeni magát a saját erejéből, különben mindig az amerikaiak árnyékában leszünk. Önöknek, franciáknak fontos szerepet kell játszaniuk az európai katonai erő növelésében

– szögezte le Orbán Viktor, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország négy éve kezdte meg a hadsereg korszerűsítését, és eléri a NATO által kitűzött célt, azaz a GDP minimum két százalékát fordítja a hadiiparára.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt párizsi munkavacsorájuk elõtt az Elysée Palotában 2023. december 7-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher