A négy percen át tartó szembesítésre csak fújolás, gúnyos mosoly és dühös bekiabálás volt a válasz, de cáfolat egy se.

Merész lépésre szánta el magát Ryszard Legutko lengyel EP-képviselő, aki egyébként eddig se a nyámnyilaságáról volt híres, ugyanis nemrég kifejtette, hogy Európa politikai fősodra valójában kommunista agendát hajt végre, amelynek részeredménye, hogy Európa mára elszigetelte magát saját hagyományaitól.

Hidvégi Balázs európai parlamenti képviselő így méltatta a filozófust:

„Az Európai Parlament éppen önmagát készült ünnepelni fennállásának 70. évfordulója alkalmából. Azonban Ryszard Legutko lengyel képviselő, a Jagelló Egyetem professzora, kíméletlen őszinteséggel szembesítette a baloldali politikusokat a saját rombolásukkal. Kapott is azonnal fújolást, gúnyos mosolyokat és dühös bekiabálásokat. Csak egyvalamit nem: cáfolatot.”

A beszéd teljes leirata itt olvasható, a magyar felirattal ellátott videó lentebb tekinthető meg.

„Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszterelnök Urak! Tisztelt Miniszterelnök Asszony!

Két percnyi keserű igazság következik. Ez a keserű igazság pedig az, hogy az Európai Parlament sok kárt okozott Európában. Azt a hamis üzenetet küldte, hogy az európai démoszt képviseli. Azonban nincs, és nem is lesz európai démosz. A Parlament szégyentelen pártoskodással fertőzte meg Európát. És ez a fertőzés annyira ragályossá vált, hogy átterjedt más intézményekre, például az Európai Bizottságra is. Az Európai Parlament feladta alapvető feladatát, az emberek képviseletét. Ehelyett az úgynevezett európai projektet megvalósító gépezetté vált, és ezzel választók millióit idegenítette el.

Az Európai Parlament a baloldal politikai eszközévé vált, hogy a monopóliumát minden eltérő nézettel szemben heves intoleranciával érvényesítse. Nem számít, hányszor ismételgetik a »sokszínűség« szót, a sokszínűség lassan kihalófélben lévő fajjá válik az Európai Unióban, és különösen itt ebben az ülésteremben.

Az Európai Parlament csak kvázi parlament, mert elutasítja a parlamentarizmus alapvető elvét, nevezetesen az elszámoltathatóságot. Hadd emlékeztessem Önöket, hogy a képviselőt a választók választják meg, és számot is kell tudnia adni nekik. De nem így van ez az Európai Unióban. Abszurd az a gondolat, hogy spanyol, német, francia stb. képviselők, akik a saját otthoni választóiknak tartoznak elszámolással, mondjuk, a magyar társadalomnak vagy bármely más társadalomnak diktálhatnak valamit, akiknek nem tudnak elszámolni, és akik ezért nem tudják őket felelősségre vonni.

Nevezzék, aminek akarják, de ez nem demokrácia. Összefoglalva: az Európai Parlament a nem létező démoszt képviseli, a valóságot és a törvényeket figyelmen kívül hagyó projektekért dolgozik. Kerüli az elszámoltathatóságot, hátat fordít emberek millióinak, és egyetlen politikai irányzat érdekeit szolgálja. És ez csak a jéghegy csúcsa. Mindezek után, hölgyeim és uraim, részemről erről ennyit.”

Forrás: Hidvégi Balázs Facebook oldala

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd