Nem növelhetők az elektromos áram lakossági fogyasztói által fizetendő rendszerhasználati díjak 2023-ban. A kormány ennek érdekében 180 milliárd forintot költ a rezsivédelmi alapból az elosztók és rendszerirányítók kompenzálására.

Nem növelhetők az elektromos áram lakossági fogyasztói által fizetendő rendszerhasználati díjak 2023-ban – erről szól többek között az új kormányrendelet, amely kedd éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben. A Mandiner ennek kapcsán azt írta: a rendelet az elosztók elismert költségeinek megfizetésére 100 milliárd forintot, míg az átviteli rendszerirányító számára elismert költségre 80 milliárd forintot szán a rezsivédelmi alapból. A jogszabály azt is kimondja, hogy 2023. január 1-jei hatállyal az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók közül azokat a mikrovállalkozásokat, akik erre a 217/2022. (VI. 17.) kormányrendelet 2. § (1) bekezdés b) pontja alapján jogosultak, profilelszámolású felhasználónak kell tekinteni.

Ezek a vállalkozások kisfeszültségen vételeznek áramot, összes felhasználási helyük együttesen 3×63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményűek, és a fenti júniusi kormányrendelet értelmében jogosultak 4606 kWh/év/összes felhasználási hely fogyasztásig az egyetemes szolgáltatás árán villamos energiát venni.

A jogszabály szerint az átsorolásról és az azzal kapcsolatos fizetési feltételekről „az elosztó a hálózathasználati szerződés megbízottkénti kezelése esetén az egyetemes szolgáltató az átsorolás előtt legalább 15 nappal értesíti a felhasználót, aki a tájékoztatás kézhezvételétől számított 30 napon belül kérheti, hogy számlázása az eredeti feltételek szerint történjen”.

Forrás és kép: Magyar Hírlap