A hazai gazdaság eredményeit a szankciós válságban is meg kell tartani, ehhez a munkahelyek védelmére és a vállalkozások támogatására van szükség – jelentette ki Varga Mihály pénteken. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, két válságon már túljutottunk az elmúlt évtizedben, és a mostani, háborús időszakban is helytállunk.

2010-ben a polgári kormány olyan helyzetben vette át az ország kormányzását, amikor a cégeket és a családokat növekvő adóterhek és devizaadósságok szorongatták – hangoztatta pénteken a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének rendezvényén, a 23. Vállalkozók Napján Varga Mihály. A tárcavezető emlékeztetett, az adócsökkentésekre, munkahelyteremtésre, fehérítésre és a beruházásokra épülő politikának köszönhetően az évtized végére hazánk az uniós növekedési rangsor élére került.

A világjárvány utáni újraindítást követően a háború és a szankciók eredményeként korábban soha nem látott energiaválság bontakozott ki – közölte. Varga Mihály kiemelte, az ország válságállóságát tükrözi, hogy a harmadik negyedévben a bővülés az előző év azonos időszakához képest elérte a 4,1 százalékot, a foglalkoztatás továbbra is rekordszintű míg a munkanélküliség az egyik legalacsonyabb az unióban.

Öt tényező erősíti a stabilitásunkat – fogalmazott. Az első a magas arányú foglalkoztatottság és az alacsony munkanélküliség. A második a versenyképes adórendszer, ahol csekély a jövedelmet terhelő sáp. A harmadik a kedvező üzleti környezet, amely támogatja a befektetéseket. A negyedik a politikai stabilitás, amely erősíti a bizalmat az ország iránt – s ez egyben befektetői bizalmat is jelent – mondta Varga Mihály. Az ötödik pedig az, hogy megindult a mérlegalkalmazkodás, az elmúlt hónapokban javult a büdzsé és az államháztartás egyensúlya is.

A tárcavezető rámutatott, ahogy a cégeknek, úgy a költségvetésnek is rég nem látott kihívásokkal szemben kell helytállnia. A kormány a kis- és középvállalkozások támogatásával, gyármentő programmal, a rezsicsökkentés fenntartásával, a munkahelyvédelemmel, adókönnyítésekkel és hitelprogramokkal segíti a családokat és cégeket. A megnövekedett kiadások ellenére az államháztartás stabil maradt, tartjuk a korábban meghatározott 4,9 százalékos hiánycélt és megfelelő politikával jövőre is elkerülhetjük a visszaesést, sőt akár másfél százalékos növekedés is lehetséges – tette hozzá Varga Mihály.

Forrás és fotó: Magyar Hírlap