A DK vezére aligha mulaszt el napot, hogy magvas gondolataival ne igyekezzék lelket önteni saját szavazóiba, egyúttal szórakoztatni a kormánypárt támogatóit.

Mai posztjában imigyen szónokol:

Tönkremehet valaki úgy is és akkor is, ha ezt még nem tudja, mi több, ha esetleg még más se látja azt. Mert nem feltétlenül akkor megy valami tönkre, ha darabjaira hullik, hanem akkor, amikor már nem teljesíti létezésének értelmet adó feladatát.

Ferenc testvér eszerint tükörbe nézett és megállapította, hogy ebben az országban ő az életben többet nem hághat a hatalom csúcsára, nincs az a csel, fortély és trükk, amely újra a miniszterelnöki székbe juttathatná. Ergo, saját szavaival élve már nem teljesíti létezésének értelmet adó feladatát.

Tönkrement a Fidesz, mert már semmit nem jelent nekik Kölcsey parancsa: »a haza minden előtt«. A párt fasiszta bűnszövetkezet lett.

Olybá tűnik, Gyurcsány nem tudja megemészteni sem Kölcsey elhíresült mondatát, sem Orbán ebből származtatott, gyakran hangoztatott jelszavát, amely szerint a haza mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött. Hogy mindebből miként sikerült azt a következtetést levonni, hogy a Fidesz fasiszta párt, számunkra is rejtély. Persze még csak délelőtt van.

Uralkodtak a mi környékünkön náluk aljasabb rendszerek is. Ideig-óráig. De nem lehet túljárni a történelem eszén.

Ezzel tökéletesen egyetértünk, végre, valamiben legalább nincs köztünk vita, legutóbb például épp a Gyurcsány-kormánynak sikerült kimaxolnia az aljasságot.

A Fidesz ezzel próbálkozik. Rajta fog veszni. Mert a történelmi élet sikerességének záloga nem a fizikai nagyság, hanem a szellem, az erkölcs nagyszerűsége. Akiből ez hiányzik, az bukni fog. A Fidesz bukni fog.

Hát, ja, a Fidesz 12 éve nagyjából minden nap megbukott már, szóval, haladhatunk is tovább.

Persze tönkremehet jónéhány ellenzéki párt is. Esetükben is lehet az a helyzet, amikor látszólag még vannak, de valójában már nincsenek. A vegetálás ugyanis nem egyenlő az élettel. A valóban működő ellenzéki párt kormányzóképes, szervezett, alternatív politikai erő. Akik ezen képességeket nem birtokolják, azok még ha láthatóak is, de már tönkrementek. Ezek az ellenzéki pártok talán még nem vesztek el örökre, de ha valóban működni akarnak, akkor újra össze kell őket rakni.

A pártvezér ezt a sok mondatot ellenzéki riválisainak szenteli, mondjuk ki, szép, lilásrózsaszín selyemzsinórt küldött körbe az akadékoskodóknak.

Ki-ki maga sorsának kovácsa. Mi is.

Mert a nyomatékra mindig szükség van, főképp az olyan bájos pofiknak, mint Fekete-Győr és társai.

2023

Igen, Ferenc, ezt az évet írjuk. Emlékszel? Öt napja köszöntött ránk.

Amennyiben viszont arról van szó, hogy ez még az ellenzéknek küldött üzenet része, stílszerű lezárása, akkor pusztán annyit tesz, hogy Gyurcsány idén darálja be és nyeli le őket. Pont, mint a sült kolbászt szokás.

Kiemelt kép: Havran Zoltán