A lelkész azt állítja, hogy „a bibliaértelmezés története tele van gazdag, fehér, heteroszexuális, ciszgender, ép testű, neurotipikus férfiak véleményével” – írja az European Conservative szerzője.

Az anglikán egyház első, nem-bináris papja, a 2020-ban felszentelt Bingo Allison plébános a Durhami Egyházmegyében tanult, majd a Liverpooli Egyházmegyéhez csatlakozott. Dicsérte is az egyházmegye nyitottságát és befogadó hozzáállását, amely szerinte „nagyon sokat tesz az LMBT emberek támogatásáért és megerősítéséért”.

A 36 éves Allison mélyen hívő családban nőtt fel, amelyben a homoszexualitást a bibliai tanítással összhangban bűnnek tekintették. Hét évvel ezelőtt azonban állítólag „megvilágosodott”, miután elolvasta a Teremtés könyvét:

„Isten teremtésében van helye a változásnak és az átalakulásnak. Csak azért, mert egyféleképpen teremtettünk, nem jelenti azt, hogy nem élhetünk másképp.”

Allison szerint a Biblia „férfiasságról és nőiességről” beszél, nem pedig férfiról és nőről. Szerinte „ez egy elmélyítő spirituális élmény.”

A magát „gender-queernek” valló és a harmadik személyes névmást (they/them) használó lelkész egy nővel él házasságban, és három gyermeke van. Elismeri tovább, hogy ez a hét évvel ezelőtti „kinyilatkoztatás” nem volt túl könnyű a felesége számára:

„Nyilvánvaló, hogy az ember ahhoz megy feleségül, akiről azt hiszi, hogy hetero férfi, de ennél nyilván bonyolultabbak a dolgok.”

A coming out folyamata fokozatos volt, hogy kisgyermekeik is hozzászokhassanak a gondolathoz. Allison szerint mostanra már nem okoz nekik nehézséget elfogadni az új identitását:

„A gyerekeim fiatalok, és amikor az ember kicsi, a legtöbb dolgot elfogadja, és ők nagyon kedvesek voltak ezzel kapcsolatban.” (Ez a kulcsmondata a történetnek, mintegy rámutatva, mi a célja az LMBT-lobbi gyerekeket célzó érzékenyítésének – a szerk.)

De Allison egyéb tekintetben is újraértelmezi a bibliai szövegeket, azt állítva, hogy a bibliaértelmezés évszázadok óta elfogult, ezért kiszélesítené a harcot, túllépve a meleg és transzvilág határain.

 „A bibliaértelmezés tele van gazdag, fehér, hetero, ciszgender, ép testű, neurotipikus férfiak véleményével, akik feltételezik, hogy mindenki úgy gondolkodik, mint ők, és úgy érzékeli a világot, mint ők.”

A pap a közösségi médiát is aktivizmusra használja: erős sminket visel, és

videóiban a „Jézus szereti a csillogó szemhéjfestéket” szlogent használja.

Hangsúlyozza továbbá, hogy az LMBT embereknek is van helyük az egyházban, ezért gyakran jelenik meg az iskolákban.

Allison üdvözli a transzneműek ügyének térnyerését a fiatalok körében, és különösen „nyitottnak” nevezi őket. A Stonewall, egy LMBT-szervezet felmérése szerint a 16-26 évesek több mint negyede ma már LMBT-nek vallja magát; számukra ez annak bizonyítéka, hogy Nagy-Britannia egyre inkább „szivárványnemzetté” válik.

Nyilván, ha azzá változtatják…

Kiemelt kép: The Telegraph