Az uniós források felhasználásáért felelős miniszter felháborodásának adott hangot, amiért az Európai Bizottság kizárná a magyar diákokat.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter volt a vendége Fiala János „Kelj fel Jancsi” című legutóbbi műsorának. A beszélgetés fő témája az Erasmus-ügy volt, melynek kapcsán Navracsics Tibor leszögezte:

sikeres volt a hazai egyetemek egy részénél végbement modellváltás, elég csak megnézni a tudományos eredményeket.

„Ha megnézi a nemzetközi listákat, a hivatkozási listákat, a külföldi egyetemisták számát a hazai felsőoktatásban, egy sikeres átalakulás zajlik Magyarországon” – szögezte le a miniszter.

Az SZFE is közrejátszott?

Szóba került a Népszava egyik cikke, melyben a lap beszámolt Vidnyánszky Attila egy kerekasztal-beszélgetésen elmondott beszédéről.

A Nemzeti Színház igazgatója és az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke akkor úgy fogalmazott, pontosan látta, hogy az SZFE „átgondoltan központi bázisa annak a rendszernek, amit a liberálisok kiépítettek maguknak. Utánpótlást képeznek, elég megnézni a tüntetések résztvevőit, ahol a színházi és a filmes szakma ott van az élvonalban.” „A hisztéria amiatt volt, mert az egyik utolsó bázisukat foglaltuk el” – mondta tavaly ősszel Vidnyánszky.

Navracsics Tibor az említett cikkre úgy reagált: „csak azért, mert Vidnyánszky Attila egy belvárosi polgári szalonban a saját maga színházi világgal kapcsolatos nézeteit vagy frusztrációit megosztja a hallgatósággal, ez alapján a Népszava leírja és ezt el is juttatja az Európai Bizottság felé, hogy Magyarországon milyen pártpolitikai terror tombol, ami nem felel meg a valóságnak, ez a helyzet!”

Félrevezető jelentés alapján ítélt Brüsszel 

A miniszter szerint tehát

a Helsinki Bizottság és a többi szervezet ez alapján jelentik fel a magyar felsőoktatást és emiatt most – Navracsics szavai alapján – körülbelül 180 ezer magyar egyetemistát akarnak kizárni az Erasmusból.

„Hozzon egy bizonyítékot arra az elmúlt két évben, hogy bármelyik egyetemen a kuratóriumban lévő fideszes politikus bármilyen formában indoktrinációt hajtott volna végre” – vetette fel a műsorvezetőnek továbbá a tárcavezető.

Amíg a programért felelős uniós biztos volt, addig az Erasmus-program legnagyobb erénye és népszerűségének egyik oka az volt, hogy sohasem engedték, hogy politikai szempontok érvényesüljenek – tette hozzá Navracsics Tibor.

Kiemelt kép: Földházi Árpád