A Ripost-ban olvasható írás szerint hamarosan komoly változások lépnek életbe mindhárom mobilszolgáltatónál: mindenhol megszűnik a nullás díjszabás, ami miatt több mobilnetet kell majd vennünk, ha nem változtatunk az internetezési szokásainkon. Vagyis egyes alkalmazások és szolgáltatások használatáért bizonyos értelemben fizetni kell majd a jövőben.

A korábban adatforgalmat nem fogyasztva használható alkalmazások – mint például a Facebook, Instagram, Messanger – használata márciustól meg fog jelenni a hónap végi telefonszámlánkon, ha a mobilinternetünkkel használtuk őket. A döntés mögött egy európai uniós irányelv áll, ami a mobilszolgáltatók és applikációfejlesztők közötti versenyt igyekszik élénkíteni.

Milyen alkalmazásokhoz, szolgáltatásokhoz kell majd több mobilnet?

Olyan alkalmazásokat érint, amik eddig a saját tartalmaikkal nem csökkentették a mobilinternetünket. Ezek főként közösségi média, chat, navigáció, zenei és videó streaming alkalmazások. Tételesen a következők:

A Telekomnál: a korlátlan Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, Waze, Spotify, Tidal, Apple Music, Deezer, TV GO és HBO Max szolgáltatásokat.
A Yettelnél: a korlátlan e-mail küldést/fogadást és a böngészés, a korlátlan Facebook és más közösségi média használatot, a HBO szolgáltatáscsomagot, Yettel TV, TV2 Play Premium, Yettel TV + HBO MAX, Yettel Music és Deezer szolgáltatásokat.
A Vodafone-nál: a Social Pass-t, a Connect Pass-t; az EU Video Pass-t, a NavigationPass-t (Waze, Google Maps) és a Music Pass (Spotify, SoundCloud, Deezer, Tidal) csomagokat.

Mennyi adatot fogyaszt egy-egy ilyen alkalmazás?

Az alkalmazások használata nem ugyanolyan mértékben fogyasztja a mobilnetet. Egyes alkalmazások és azok egyes funkciói többet, mások kevesebb adatot fogyasztanak. Például 100 db üzenet küldése és fogadása Facebook Messengerben 10 KB-nyi adatforgalomba kerül. 1 percnyi Facebook-hírfolyam olvasása 2MB, 1 perc online zenehallgatás 5,6 MB -ami extrém minőség esetén akár 19 MB is lehet-, egy perc Instagram böngészés pedig 20 MB. A GB és MB közötti váltószámok pedig a következők: 1 GB = 1024 MB; 1 MB = 1024 KB.

Kiket érint a nullás díjszabás megszűnése?

Akik korábban olyan csomagot választottak, amiben bizonyos appok és szolgáltatások igénybevételekor adatforgalom nélküli használtat járt. Ők vagy nagyobb csomagba – több mobilnet jár hozzá – lépnek át, vagy kevesebbet használják a mobilnetet és többet a WiFi-t.

Forrás: Ripost

(Címkép: Pixabay)

civilek.info:

Most aztán minden a helyére kerül, lesz verseny a javából! De mitől is? Attól, hogy – áttételesen – minden szolgáltatónál fizetni kell azért, amit eddig ingyen használhattunk? Ki versenyez itt kivel? Mert ha egységes a szabályozás, valahogy nem fedezhető fel benne a verseny élénkítésének eszköze. Inkább az, hogy a beetetés sikeres volt, tele vagyunk mobilnet függőkkel, metrón, buszon, villamoson orrvérzésig pötyögtetnek az emberek, eljött tehát az ideje annak, hogy kicsit (?) többet keressenek a bolton a szolgáltatók. Akik persze mossák kezeiket, nem tehetnek róla, az Unió döntött. Az meg soha nem fog kiderülni, kinek, kiknek, melyik lobbinak “köszönhető” ez a nagyszerű lépés.

Persze nem dől össze a világ, számos más függőségben szenvedő is fizet, mint a katonatiszt, csak ne kelljen lemondania szenvedélyéről. A dohányosok a cigiért, a piások az alkoholért – fizetnek majd a mobil-függők is. Hiszen egyébként is mindenért fizetni kell.

De miért azért, ami eddig ingyenes volt? Hát…csak.