A Duna Televízióban január 31-én debütál a trianoni békediktátum aláírásának közvetlen előzményeire és következményeire koncentráló új film, a Béke – a nemzetek felett. Az alkotók a magyar delegáció munkáját a szakértői nyilatkozatok mellett játékfilmes elemekkel illusztrálták.

A Béke – a nemzetek felett című új dokumentum-játékfilm bemutatja a magyar békedelegáció küzdelmét egy arányos és tisztességes szerződés megkötéséért, miközben magyar és francia történészek segítségével feltárja azokat az akkori belpolitikai és külpolitikai okokat, körülményeket, amelyek Magyarország ezeréves történelmének legkatasztrofálisabb veszteségéhez vezettek.

Helmeczy Dorottya Balázs Béla-díjas producer a Megafilm gyártásában készült filmről elmondta: nemcsak hazai, hanem külföldi kutatóintézetekkel is egyeztettek, bekértek archív anyagokat, más európai államok kétoldalú egyezményei ugyanis kihatással voltak Magyarország határainak kijelölésére.

A Megafilm alkotása többek között olyan kérdésekre keresi a választ, hogy vajon mi történt a Franciaországba érkező magyar delegációval 1920. január 7. után. Kik és milyen képet festettek a magyarokról a korabeli közvélemény előtt annak érdekében, hogy meggyőzővé tegyék a Magyarország felosztására irányuló elképzelést, valamint hogyan jutottak el odáig, hogy a szerződést a felek 1920. június 4-én 16 óra 32 perckor aláírják a versailles-i Nagy-Trianon-kastélyban.

A film előzetese:

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Kép:  Csáky István (Csapó Attila) felügyeli a békedelegáció levelezését (Forrás: Megafilm)