Nagy szeretettel meghívjuk Önt és Családját Rafał Pacześniak Kiáltás a szeretetért című kiállításának megnyitójára, amelyre a Művész részvételével kerül sor 2023. február 9-én (csütörtök), 18.00 órakor a Platán Galériában (1061 Budapest, Andrássy út 32.).

Képek Rafał Pacześniak Testimonia Corporis-sorozatából

Megnyitó: 2023. február 9. (csütörtök), 18 óra

Helyszín: Platán Galéria – 1061 Budapest, Andrássy út 32.

A megnyitón a művész is jelen lesz.

Rafał Pacześniak 1973-ban született Żagańban. Tanulmányait a varsói és krakkói képzőművészeti akadémián végezte. A Krakkói Képzőművészeti Akadémián, festőművész szakon diplomázott Stanisław Rodziński tanítványaként (1999). A Kontrapost művészeti egyesület alapító tagja. A nürnbergi Akademie der Bildenden Künste gyakornoka (1996). Az olasz állam ösztöndíjasa a római és nápolyi Accademia di Belle Artin (2005). A Kulturális, Örökségvédelmi és Sportminisztérium ösztöndíjasa (2021). A rzeszówi művészeti középiskola rajz- és festészet tanára. A wiśniowai művésztelep korábbi művészeti kurátora (2012). A rzeszówi Wanda Siemaszkowa Színház művészeti ágak találkozását szorgalmazó art_przecięcia projektjének munkatársa. Festő, grafikus. Alkotómunkáját a régió művészeit felvonultató Sztuka Podkarpacia album II. kötetében mutatták be (Podkarpacka Zachęta, 2011).

A Művésztől:

A Testimonia corporis (A test tanúsága) címet viselő festményciklus képeit a keresztény vallás kultusztárgyai, elsősorban a régi ereklyetartók, az oltár elemei, illetve a katolikus egyház szentjeinek közszemlére tett maradványai ihlették.

A műemlék ereklyetartók vagy az azokat kísérő fogadalmi tárgyak olyan módon mutatják be az emberi test fizikai valóságát, amely távol esik mindattól, amit érzékileg vonzónak tartunk. Konkrétumok egy levágott kar, láb, vagy „átlőtt” torzó formájában, melyben az értékes ereklye elhelyezésre kerül. A szobrászati formában ábrázolt testtöredékek az emberi maradványok “látható jelenlétével” együtt az életét Istennek szentelő személy létezéséről, szent életéről vagy vértanúságáról tanúskodnak, miközben a hívek sokasága számára pedig a tisztelet és az imádat tárgyát jelentik. A kiállításon bemutatott festmények fő ihletforrása számomra a szuggesztív, kézzelfogható testiség és a tisztán spirituális, transzcendens valóság szembeállítása.

A Testimonia corporis című festménysorozat a 2021-ben elnyert kulturális, örökségvédelmi és sportért felelős miniszteri ösztöndíj keretében készült. A kiállításon olyan festmények is helyet kaptak, melyeket, bár nem tartoznak ebbe a sorozatba, hasonló hangulat és téma jellemez.

„Úgy tiszteljük és illetjük hódolattal a vértanúk és a hitvallók ereklyéit, hogy azt imádjuk, akinek a vértanúi és hitvallói; tiszteljük a szolgákat, hogy a tisztelet visszaháruljon az Úrra.”

XV. János pápa

A kiállítás 2023. március 16-ig tekinthető meg, minden hétköznap 10.00 – 18.00 óra között.

Részletek: https://instytutpolski.pl/budapest/2023/01/31/kialtas-a-szeretetert-rafal-paczesniak-kiallitasa/