Bizonyos szaniterek esetében tilos lesz a kereskedelem Oroszországgal: vécécsészék, bidék és mosdótálak is felkerültek a legújabb brüsszeli listára.

A 146 oldalas listán szereplő „vécéembargó” február 24 -én léphet életbe. A 11 milliárd eurós embargós listán főként távközlési eszközök, szoftverek, repülőgép-alkatrészek, lézerek és ritkaföldfémek szerepelnek – írta a Portfolio.hu.

Egyébként Oroszországban az otthonok 20 százalékában nincsenek vécék, vagyis a lakások majdnem egy negyede nem összkomfortos. Kérdés, a jelenlegi európai szankció azon része, amely bizonyos szaniterekre vonatkozik, mennyire hozza nehéz helyzetbe az orosz gazdaságot, amely Indián, Kínán és Törökországon keresztül gyakorlatilag bármilyen terméket beszerzett.

A Visegrád24 szerint azonban nem csupán a vécécsésze, hanem a mobil vécék is felkerültek a brüsszeli listára.

Forrás: Hirado.hu/Portfolio

Kép: Twitter

Civilek.info:

Biztosan bennünk van a hiba, de egész egyszerűen nem értjük, hogy a magát amúgyis naponta lejárató uniós vezérkarnak miért jutott eszébe embargó alá vonni a vécécsészéket, a mobil vécéket és a többi szanitert? Senki sem volt, aki ne érezte volna, hogy ezzel még jobban lejáratják magukat? Komolyan gondolták, hogy ezeket az egyszerűen előállítható termékeket nem képes legyártani az orosz ipar? Vagy egyszerűen arról van szó, hogy kínjukban már alig tudnak fogást kitalálni Oroszországon? 

Másrészt, hála Istennek egyelőre nem szerepelnek a listán az atomenergiával, például a fűtőelemekkel kapcsolatos termékek. Nyilván azért nem, mert olyan sok ország tiltakozna ellene, hogy az eleve vesztes helyzetbe hozná a Bizottságot amely nem szeretne újabb feszültségekbe bonyolódni. Ha innen nézzük, amíg ez így van, tőlünk nyugodtan bennhagyhatják a mozgó budikat a listában.

Mondhatni: teszünk rá.