70 évvel ezelőtt, 1953. február 24-én gyilkolta meg a sztálinista terrorapparátus az egyik legkiemelkedőbb lengyel katonai vezetőt, August Emill Fieldorf (fedőneve Nil) tábornokot. Eme szomorú évforduló alkalmából elsősorban róla fognak megemlékezni az idei Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapja keretében megrendezett eseményen, amelyre március 9-én kerül sor kiváló lengyel történészek részvételével.

Díszvendégek: Tadeusz Płużański, Stanisław Płużański

Időpont: 2023.03.09. (csütörtök), 18.00 óra

Helyszín: Lengyel Intézet – 1065 Budapest, Nagymező u. 15.

Fieldorf Lengyelország egyik ikonikus hőse: 1918-ban legionistaként részt vett a függetlenség kivívásában, 1919-1921 között végigharcolta a lengyel-szovjet háborút, a második világháború során pedig alapítója és parancsnoka volt a Honi Hadsereg diverziós műveletekért felelős „Kedyw” egységének.

A háború végén inkognitóban szovjet fogságba esett, majd az uráli lágerből való hazatérése után 1948-ban a partizánoknak felajánlott amnesztiát elfogadva jelentkezett a kommunista hatóságoknál.

Az állambiztonságiak azonban, akik az amnesztiát az ellenállás még illegalitásban lévő tagjainak csapdába csalására hirdették meg, letartóztatták, majd megkínozták, azonban megtörniük nem sikerült, így végül számos társához hasonlóan koncepciós perben halálra ítélték.

Ő volt a legmagasabb rangú lengyel katonatiszt, akit a sztálinista rezsim pribékjei meggyilkoltak a hírhedt varsói Rakowiecka utcai börtönben. Hogy még jobban megalázzák a tábornokot, akasztással végezték ki.

A díszvendégekről:

Tadeusz Płużański  (1971-) kiváló lengyel történész, újságíró és publicista, számos Lengyelország legújabb kori történelmét tárgyaló népszerű publikáció, többek között a Bestiák című kétkötetes könyvsorozat szerzője, amely a sztálinista funkcionáriusok bűntetteiről szól. Jelenleg a „Łączka” (Kis Rét) Alapítvány elnöke, melynek missziója a Kiátkozott (Rendíthetetlen) Katonák emlékezetének ápolása. Apja, Tadeusz Ludwik Płużański “Radwan” a nagy nemzeti hősünk, Witold Pilecki lovassági kapitány egyik legközelebbi munkatársa volt.

Stanisław Płużański  (1994-) történész, a Kiátkozott Katonák mindennapi életéről szóló könyv szerzője, a „Łączka” (Kis Rét) Alapítvány aktivistája, Tadeusz Płużański fia.

A korlátozott számú férőhely miatt az esemény regisztrációköteles. Részvételi szándékukat kérjük, az alábbi formanyomtatvány kitöltésével jelezzék.

Forrás: Lengyel Intézet

 

Forrás: Lengyel Intézet

Kiemelt kép: Polskieradio