Újbudáról a DK-Momentum vezetés alatt el kell költöznie egy népszerű katolikus óvodának – tájékoztatta a Vasárnap.hu portált Molnár László, a XI. kerületi önkormányzat Fidesz-KDNP-s képviselője.

Tájékoztatása szerint a jó nevű Albertfalvi Don Bosco katolikus óvoda több, mint húsz éve működik Újbudán a kerületi lakosok megelégedésére. A politikus bevallása szerint az egyházi fenntartású óvodák közül az elsők között nyitotta meg kapuit a kerületben 2001-ben, viszont alig három „óvodai ciklus” (a gyerekek 3-4 éven át járnak oviba), azaz 7 generáció kirepülése után úgy döntöttek, hogy elköltöznek Újbudáról.

Molnár László szerint ez az egyház önkormányzattal való hosszú évek óta tartó sikertelen egyeztetéseinek köszönhető, mivel a kerület vezetése nem akart velük megállapodni, és a konstruktív, a családok érdekeit figyelembe vevő segítség helyett inkább akadályozták további észszerű működésüket.

„A történetben mindenki vesztes: a szülők, a gyerekek, az óvoda elkötelezett munkatársai és a kerület egésze is” – fogalmazott a képviselő. Molnár László szerint az önkormányzat döntését sem köznevelés-szakmai, sem gazdasági, sem városfejlesztési indokokkal nem lehet alátámasztani.

A politikus szerint mindeközben a szomszédos kerületben (Budafokon) egyházi beruházás keretében öt csoportos új óvoda nyílhat meg szeptemberben, míg Budapest legnagyobb kerületében nem lesz egyetlen, a Katolikus Egyház fenntartásában működő óvoda sem, amellyel közel 100 óvodai ellátású gyermek férőhelye vész el. Molnár László véleménye alapján feltűnő, hogy a kerület jelenlegi vezetése alatt folyamatosan csökken az egyházak támogatása, valamint tapasztalható az egyházi intézmények működésének nehezítése, akadályozása is, ami a DK-Momentum ideológiai alapú egyházellenességének szomorú leképeződése a kerületben élő családok szempontjainak teljes semmibevételével.

„Egy településnek, kerületnek az oda születő gyermekek, az ott élő családok jelentik a jövőjét. Mindenhol, ahol fejlődés van, építik, szépítik, védik az óvodákat – Újbudán úgy tűnik, elüldözik” – fogalmazott a képviselő, aki példa nélkülinek tartja, hogy Újbuda történetében egy egyházi intézményt elüldözzön a kerületi vezetés, de úgy látszik, a helyi pártkatonák maximálisan végrehajtják a pártjuktól kapott feladatot: a szakmai érvek, a kerületben élő családok, az itt cseperedő gyermekek ellenében is.

Forrás: Vasarnap.hu

Kép: Illusztráció