Március 5-én Budapesten, a Párbeszéd Házában Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be szentmisét a Sant’Egidio közösség szervezésében hajléktalan barátaik emlékére, akik az utcán éltek és haltak meg. A Kapuvári Ízvadászok és budapesti gimnazisták segítségével a szentmise után ebédre látták vendégül a hajléktalanokat.

  1. január 31-én Rómában, a Termini pályaudvaron meghalt egy idős hajléktalan asszony, Modesta Valenti. A hajléktalanságból fakadó testi állapota miatt a mentők nem szállították el őt, amikor még lehetett volna segíteni rajta.
A Sant’Egidio közösség Modesta halálának évfordulójához közeli napon minden évben több európai városban szentmise keretében emlékezik meg azokról, akik az utcán éltek, és sokszor ott is haltak meg.

Magyarországon a Modesta miséje néven évek óta megrendezett esemény neve 2022-től Scooter miséje.

A közösség barátja volt Kalas Péter, becenevén „Scooter”, aki Budapesten, a Kálvin téren élt egyre rosszabb állapotban, és 2021. augusztus 5-én hasonlóan tragikus körülmények között halt meg, mint Modesta. Üszkösödő sebekkel feküdt magatehetetlenül napokig az aszfalton, míg végül a mentők többszöri riasztás után elvitték, de a kórházban vérmérgezésben elhunyt.

Meglepően sok ember gyűlt össze a szentmisére a Párbeszéd Háza nagytermében, folyamatosan érkeztek a hajléktalanok, szegények és a budapesti gimnazisták, akik közül sokan már többször segítettek a Sant’Egidio közösség ebédein, és mindig szívesen jönnek vissza, megérintette őket a szegényekkel való barátság légköre.

Forrás: Magyar Kurír

Forrás: Magyar Kurír

Különös hívősereg: szegények és jómódban élők, csinos, modern fiatalok és viseltes ruhába öltözött hajléktalanok, szegény családok fogyatékkal élő gyerekekkel – Isten nagy és szent népe, amely együtt kíséri Jézust a nagyböjtben a kereszt és a feltámadás felé vezető úton. És együtt emlékezik azokra, akik Scooterhez hasonlóan nyomorban és sok szenvedés közepette haltak meg.

„Imádkozzunk, hogy a tanítványokkal együtt fel tudjunk menni a magas hegyre, szemlélhessük az Úr arcát, és imádkozzunk hajléktalan barátainkért, akik már nincsenek velünk, hogy az Úr arcát színről színre lássák” – fogalmazott köszöntőjében Szőke Péter, a budapesti Sant’Egidio közösség felelőse.

Mohos Gábor püspök szentbeszédében megérintette minden hallgatója szívét, amikor mély és ugyanakkor egyszerű szavakkal magyarázta, hogy a minden nyomorúságunkat átélt Jézus földöntúli ragyogásába a megaláztatáson vezet az ember útja.

Forrás: Magyar Kurír

Forrás: Magyar Kurír

„Emlékezzünk meg Scooterről, azaz Péterről, akitől megtanulhattuk, mi az igazi jószívűség és barátság. Állami gondozásban, majd nevelőszülőknél nőtt fel. Sok éven át volt hajléktalan. Mindig előbb adott másnak, akinek szüksége volt rá, mint magának. Ezzel azt tanította, hogy senki sem lehet olyan szegény, hogy ne segíthetne valaki magánál is szegényebbnek” – ezekkel a szavakkal kezdődött a nevek hosszú felsorolása, azoké, akik az elmúlt években az utcán éltek és olykor ott is haltak meg.

Nevek és rövid, néhány soros történetek hangzottak el, olyanoké, akikre kevesen emlékeznek, vagy talán senki, de akiknek a nevét Isten számontartja, mint a Biblia a szegény Lázárét.

Nem ismeretlenek, hanem barátok nevei, történetei, kiemelve jellegzetes tulajdonságaikat: Kecske, aki a Deák téren élt, és vidámsága, viccei emlékezetesek. Zoli, aki kicsi, törékeny ember volt, nagy mosollyal. Tivadar, aki Shakespeare-t szavalt. Laci, aki azt mondta, hogy a közösség tagjaival való heti beszélgetés jelenti számára az igazi kincset, az életet. Hori, aki Monoron egy elhagyott, ablaktalan bakterházban mindig olvasott, kedvenc foteljében a széljárta szobában. Gabika, aki bántalmazást szenvedett az utcán. Karcsi, aki győri bencés diák volt, barátságuk évei alatt újra közel került a hitéhez…

Forrás: Magyar Kurír

Forrás: Magyar Kurír

A szentmise után megrendülten és kicsit fáradtan siettek le a meghívottak a Párbeszéd Háza nagytermébe, ahol szépen terített asztalok várták őket. 130 hajléktalan, szegény ember ülte körül az asztalokat, mindegyik asztalnál ült velük valaki a közösségből, vagy a fiatalok közül.

A Reménység Katolikus Iskola és a Szent Imre Gimnázium diákjai segítségével a felszolgálás is gyorsan ment, és különösen nagy örömet szerzett a mostoha sorsú vendégeknek, akiktől az utcán sokszor elfordulnak, hogy itt kedves fiataloktól kapják az ételt, mosoly és jó szó kíséretében.

„Jó itt lenni, mert itt mindenek mosoly van az arcán”… „így kéne élni, szeretetben, nem háborúzva”… „végre egy kicsit megpihenhetünk”… – fogalmazták meg a vendégek közül.

Ahogy telt az idő, egyre több fiatalt láttunk beszélgetni a hajléktalanokkal, komolyan figyeltek a történeteikre, és együtt nevettek a mulatságos sztorijaikon.

Forrás, teljes cikk és képek: Magyar Kurír