Néhány napja került sor a Magyar Református Szeretetszolgálat kárpátaljai oktatási intézményeket segítő adományának átadására Beregszászban. A két és fél millió forint értékű csomag célja az iskolák alapvető működésének támogatása a hideg időjárás és a rendszeres többórás áramkimaradások nehézségeivel szemben.

Az áramfejlesztőket, gáztűzhelyeket és higiénés eszközöket tartalmazó adomány öt kárpátaljai intézmény között kerül elosztásra. A somi óvoda, a nagybégányi gimnázium, az orosz gimnázium, a nagygejőci gimnázium és az eszenyi középiskola mindennapjait könnyíti majd meg a segély. A támogatott intézmények kiválasztása és az adomány formájának meghatározása a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség együttműködésével történt. Az átadáson Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke és Katona Viktória lelkipásztor, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) ügyvezető-helyettese vett részt. – Az aggregátorokkal, gáztűzhelyekkel és higiénés eszközökkel ezeknek az intézményeknek a mindennapjait tudjuk segíteni, és fontosnak tartjuk, hogy a már támogatott református intézmények mellett további magyar közösségeket is segítsünk – emelte ki a lelkipásztor.

Civilek Info: Folyik a háború, mindenki csak a politikusokra figyel, reményt vár, hogy befejeződik a szörnyűség és a kilátástalan jövő érzete. De Jézus azt mondta, a jövő Isten kezében van, ezért imádkozni kell és tenni a mindennapi teendőket. Bármilyen nehéz is. „Elég minden napnak a maga baja” (Máté 6,25-34) mondja csendesen a mi Urunk! Ezt a tanítást követik azok is, akik szolidárisak, megpróbálnak segíteni a bajbajutottakon, valahogy reményt adni, hogy az emberi közösségekben megnyilvánul az isteni szeretet törvénye. Ehhez még vallásosnak sem kell lenni, az egyik legismertebb ateista, a fekete humoráról híres író Kurt Vonnegut írja valahol, hogy – a legfőbb feladatunk átsegíteni egymást ezen a valamin, akármi is legyen ez.  

Segíteni, cipelni a másik keresztjét, tudván mások még nagyobb és fájdalmasabb keresztet cipelnek. Akik közvetlenül a front közelében élnek a mindenhol arató halál, az erőszak és kínzások áldozatai lehetnek, legszentebb családtagjaikkal a gyerekekkel együtt. Kárpátalján még együtt ülnek az iskolában a nebulók, igaz időnként – gyakran egész tanítási időben- áramszünet van, megszólalnak a szirénák és akkor vonulni kell az óvóhelyre, akadozik a fűtés, vagy nincs. De kitartanak, az élet nem állhat meg, a szülők egyre nagyobb aggodalommal küldik a kicsinyeket, a pedagógusok gyakran gyertyafénynél javítják a dogákat, de teszik a dolgukat.

És így vannak ezzel a szeretetszolgálat hívei is. Viszik, ami kell, hogy a ma bajain próbálják átsegíteni a nélkülözőket. Nem csak azért, mert nemzet-testvéreinkről van szó, de azért is, hogy alázattal teljesítsék az Úr akaratát.

Magyarország is viseli a háború következményeit, menekült tömegeket fogad be, óriási pénzt költ arra, hogy lehetőleg a leghasznosabb, a leginkább hiányzó eszközök, áruk érkezzenek a térségbe. Mindezzel nem kérkedik, teszi a dolgát. Soli Deo gloria.

Forrás: református.hu

Kiemelt kép: Facebook