Vasárnap este rendezik meg az amerikai filmakadémia 95. Oscar-díjátadó gáláját a Los Angeles-i Dolby Színházban. A műsort az ABC tévécsatorna élőben sugározza, a magyar nézők a Disney+ streamingszolgáltató közvetítésén láthatják.

A legjobb film kategóriában tíz alkotás szerepel: többek közt a Minden, mindenhol, mindenkor, A sziget szellemei, a Nyugaton a helyzet változatlan vagy az Avatar: A víz útja

A legjobb jelmez kategóriában bekerült a jelöltek közé Jenny Beavan, az angol-magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Mrs. Harris Párizsba megy című film jelmeztervezője.
Forrás: port.hu


Leslie Manville Ada Harris szerepében a Mrs. Harris Párizsba megy című filmből/ Forrás: port.hu

A tavalyi Oscar-gálán a főként Magyarországon készült Dűne című filmen dolgozó Sipos Zsuzsanna díszletberendező és Patrice Vermette látványtervező a produkciós tervezés kategóriában nyerte el az Oscar-díjat.

AZ IDEI OSCAR-DÍJÁTADÓ NAGY FAVORITJA DANIEL KWAN ÉS DANIEL SCHEINERT MINDEN, MINDENHOL, MINDENKOR CÍMŰ FÜGGETLEN SCI-FIJE, AMELY 11 TRÓFEÁT VIHET EL,

de szorosan a nyomában jár kilenc-kilenc jelöléssel a Nyugaton a helyzet változatlan című Erich Maria Remarque-adaptáció és A sziget szellemei című ír fekete komédia.

A színésznőknél a Tár karmesterszerepét alakító Cate Blanchett-et vagy a Minden, mindenhol, mindenkor főszerepét játszó Michelle Yeoh-ot tartják a legesélyesebbnek az Oscar-szoborra, míg a színészeknél a filmes szaklapok szerint Brendan Fraser (A bálna) és Austin Butler (Elvis) között dől el a verseny.

A OSCAR-CEREMÓNIA HÁZIGAZDÁJA ISMÉT JIMMY KIMMEL LESZ, AKI KORÁBBAN KÉTSZER MÁR VEZETTE A SHOW-T.

Idén ismét mind a 23 Oscar-díj átadását élőben láthatják a nézők, miután tavaly nagy felháborodást keltett, hogy nyolc kategória – az eredeti filmzene, a smink és haj, a dokumentumfilmes rövidfilm, a filmvágás, a produkciós tervezés, az animációs rövidfilm, a kisjátékfilm és a hang – díjának átadását a műsoridő csökkentésére hivatkozva csak felvételről vágták be.

A 95. Oscar-gála közvetítését a magyar közönség hétfőn hajnali 1 órától láthatja a Disney+-on.

Forrás és teljes cikk: Origo

Kiemelt kép: képernyőkép