A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége idei adománykörútjának legújabb állomása Salgótarján, Eger és Szolnok volt. 2016-ban indult jótékonysági akciójuk során 90 helyre juttattak el több mint 400 házi befőzőkészüléket, többek között közétkeztetési konyháknak, őstermelőknek, nagycsaládosoknak.


Az adományátadó program során elsőként Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd tőle a szót Heizler Norbert, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) országos koordinátora vette át.

Heizler Norbert sajtótájékoztatójukon elmondta, évekkel ezelőtt indult el civil missziós tevékenységük. Korábban a szervezetük jelölte ki az adományozottak körét, ez idéntől megváltozott. Országszerte felvették a kapcsolatot a megyei civil közösségi szolgáltató központokkal, hiszen ők ismerik legjobban ezeket a szervezeteket, illetve ők tudják, hogy kiknél hasznosulhat legjobban az adomány, azaz a befőzőautomatát hol tudják a legjobban kihasználni.

Mintegy kilencven helyen, köztük határon túli közösségeknek is több mint 400 készüléket adtak át eddig. A kedvezményezettek között civil szervezetek, közétkeztetési konyhák, kisvállalkozók, illetve nagycsaládosok adományként vehettek át házi befőzőkészülékeket. Idén tavasszal tíz vármegyébe jutnak el – tette hozzá Heizler Norbert.

cöf befautomata salgótarjan 20230313

Salgótarjánban két Nógrád vármegyei civil egyesület vehetett át adományt

Salgótarján

A szerdai országjárás első állomásán, Salgótarjánban két Nógrád vármegyei civil egyesület vehetett át adományt a Civil Összefogás Fórum és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége jóvoltából a Nógrád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban. A befőzőautomatával a szervezetek befőtteket, lekvárokat, vagy akár forró teát készíthetnek, amely tevékenység az alapanyagok összegyűjtésétől, a feldolgozásig akár közösségépítő programként is szerepet játszhat az egyesületek életében.

Heizler Norbert hangsúlyozta: fontosnak érzik, hogy a szervezetek a helyi alapanyagokat részesítsék előnyben. Ehhez segítségül a Buday Péter mesterszakács szakmai együttműködésével összeállított Ízig varázs című receptgyűjteményt adták át adományként a befőzőautomaták mellett.

Ezután Vadasi Zsuzsa, a Nógrád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője elmondta, hogy immár 11 éve támogatják szakmailag a vármegyei civil egyesületeket, amelyek száma jelenleg 1800 körülire rúg.

– Arra törekedtünk, hogy szűkebb hazánk keleti és nyugati részéről is válasszunk egy-egy egyesületet. Legvégül a karancslapujtői Duci csapat, és a salgótarjáni Ezerszín, Ezernyi Szív Egyesület mellett döntöttünk. E szervezetek a palóc népi hagyományok ápolása mellett részt vesznek az egészséges életmód népszerűsítésében is, így a készüléket akár tágabb körben is hasznosíthatják majd – érvelt Vadasi Zsuzsa.

A befőzőautomatát és a receptkönyvet a Duci Csapat részéről Czakó Zoltánné, az egyesület elnöke vette át, aki rámutatott: a tagokkal megannyi programon vesznek részt országszerte, így egészen biztos benne, hogy nagy hasznát veszik majd az eszköznek.

cöf befautomata salgótarjan 20230313

A befőzőautomatával ismerkednek a nógrádi civilek

Majnek Tamásné, az Ezerszín, Ezernyi Szív Egyesület alelnöke azt emelte ki a baráti társaságból alakult csoport tevékenységeinek sorából, hogy egy szerződésnek köszönhetően a Magyar Vöröskereszttel is gyakran együtt dolgoznak.

– A karácsonyi ünnepek idején két helyen is főztünk, illetve adományokat osztottuk. Azt tapasztaltuk, hogy sok idős, egyedülálló férfi jött hozzánk csomagért, akik nem tudnak főzni maguknak. Azt hiszem számukra is nagy segítséget jelenthet, ha ezzel az eszközzel akár borsót, zöldbabot, vagy tököt tudnánk üvegbe tartósítani és átadni számukra, hiszen azt később könnyen el tudják készíteni maguknak – húzta alá Majnek Tamásné, aki azt is elárulta, hogy a befőzőautomatát leghamarabb feltehetően március 15-én fogják használni, amikor is forró teát szeretnének osztani.

Eger

Egerben két helyi civil szervezet, az Egri Norma Alapítvány és a Nagycsaládosok Egri Egyesülete kapott egy-egy, darabonként mintegy 100 ezer forint értékű házi befőzőkészüléket a Civil Összefogás Fórum jóvoltából.

Az Egri Norma Alapítványnak máris sok ötlete van az eszköz hasznosítására.

– Úgynevezett workshopok alkalmával vagy a véradásaink során használhatjuk fel teakészítésre, de az Egyszülős Klub keretében szervezett Te szedd akciók utáni gyümölcsbefőzésekre is kiválóan használhatók az eszközök” – sorolta Somogyi Mónika, a Heves Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szakmai vezetője.

cöf befautomata eger 20230313 01

Somogyi Mónika, a Heves Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szakmai vezetője és Rázsi Botond, a Nagycsaládosok Egri Egyesületének elnöke

A Heves Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a Nagycsaládosok Egri Egyesületét is ajánlotta az adomány átvételére, akik szintén nagy hasznát veszik majd a szerkezetnek.

– A Nagycsaládosok Egri Egyesülete negyvenöt tagcsaláddal bír jelenleg, ez körülbelúl 250 főt jelent, felnőttet és gyereket. Tagjaink között szép számmal vannak hátrányos helyzetűek, szociálisan nehezebb helyzetben lévők, ezért ők biztosan jól kihasználják majd ezeket a berendezéseket. – mondta Rázsi Botond egyesületi elnök.

Szolnok

Utolsó hétfői állomásként a szolnoki Civil Közösségi Szolgáltató Központban a Magyar Ízőrzők Gasztrokultúrális Egyesülete és az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület kapott a CÖF-től házi befőzőkészülékeket.

cöf befautomata szolnok 20230313 01

A Magyar Ízőrzők Gasztrokultúrális Egyesülete és az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület kapott a CÖF-től házi befőzőkészülékeket Szolnokon.

A Magyar Ízőrzők Gasztrokultúrális Egyesületéről Dr. Molnár Beáta, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ elnöke elmondta, hogy 2019-ben Európa Kulturális Gasztrofővárosában megnyerte Szolnok városának az aranyérmet, kiemelkedően foglalkoznak hátrányos helyzetűek támogatásával is és rendezvényeikbe nagyon beleillik a most kapott adomány.

Az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület pedig 42 egyesületet foglal magába és övék a Turisztikai Kerekasztal a Tisza-tónál, az automaták felhasználása kapcsán szerteágazó lehetőségekkel bírnak az elnökasszony szerint.

Fotók: Mészáros Péter / Civilek.info