Németországban is nyomoz a rendőrség a hazánkban történt, szélsőbaloldali aktivisták által elkövetett bűncselekménnyel összefüggésben. A lipcsei Connewitz kerületben és Jénában tartott razziák során többeket őrizetbe vettek – közölte a Junge Freiheit.

A rendőrség Lipcsében és Jénában a baloldali szélsőséges szcéna támogatóinak több lakását is átkutatta. A rendőrök botokat, mobiltelefonokat, laptopokat, adathordozókat, paprikaspray-t és egy baseballütőt foglaltak le – derült ki a cikkből, melyben azt írják, a razzia összefüggésben áll a februárban Budapesten elkövetett négy támadással.

A gyanú szerint a radikálisok egy német állampolgárokból, valamint egy olasz és egy magyar nőből álló csoportja összesen nyolc embert vert meg, „neonáciknak” nézték őket. A feltételezések szerint valamennyien ugyanannak a radikális és agresszív baloldali sejtnek a tagjai, amelyiket a drezdi Lina E. irányított.

A drezdai ügyészség hét személy ellen indított eljárást, állítólag többen közülük Lipcsében élnek. A rendőrség átkutatott lakásokat a Connewitz negyedben, a Eisenbahnstraße és az Eichendorffstraße környékén. Hogy a csoport mennyire nem ártalmatlan, azt egyértelműen bizonyítja, hogy a különleges erők is részt vettek a nyomozásban.

Georg Maier (SPD) türingiai belügyminiszter a Bild-Zeitungnak a jénai házkutatásokról azt mondta: „A reggeli intézkedések világossá teszik, hogy a közép-németországi biztonsági erők következetesen fellépnek a feltételezhetően baloldali szélsőségesek erőszakos bűncselekményeivel szemben.” Hozzátette, hogy tartománya az állami bűnügyi hivatalon belül egy különleges állambiztonsági bizottságot hozott létre, amely szorosan együttműködik szászországi kollégáival.

Forrás: Magyar Hírlap

(Címkép: képernyőkép)