Még reggeli hír volt, hogy elhagyhatja a börtönt és házi őrizetbe kerül az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós botrány miatt őrizetbe vett Marc Tarabella belga EP-képviselő, de már itt az újabb bejelentés: Kiengedik a börtönből Eva Kailit, az EP volt alelnökét is, a korrupciós ügy egyik főszereplője elektronikus nyomkövetővel kerül házi őrizetbe. Úgy tűnik, az Európai Uniót uraló baloldal „senki nem hagy az út szélén”, még a legsúlyosabb korrupciós ügyekből is kimossák egymást az elvtársak. Néhány hónap luxus zárda után felpuhulnak a következmények, nincs itt kérem semmi látnivaló.

Elektromos nyomkövetőt kap, így elhagyhatja a börtönt és házi őrizetbe kerül Marc Tarabella belga EP-képviselő, akit az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós botrány miatt vettek őrizetbe február közepén – jelentette a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap az illetékes brüsszeli ügyészség döntését ismertetve szerdán.

Az MTI által közölt beszámoló szerint Antoon Schotsaert, a szövetségi ügyészség szóvivője közölte: az 59 éves szocialista politikus elektronikus megfigyelés mellett házi őrizetbe kerül.

Az ügyészség döntését követően Tarabella ügyvédjén keresztül közölte: „megkönnyebbülten értesült” közelgő szabadon bocsátásáról. Továbbra is a nyomozók és a vizsgálóbíró rendelkezésére áll, amennyiben további információra van szükségük. Ügyvédje közölte: védence mindig ártatlannak vallotta magát, és azt mondta, nincs miért szemrehányást tennie magának, soha nem kapott pénzt vagy ajándékot a véleményéért cserébe – tette hozzá.

Marc Tarabellát február 10-én vette őrizetbe a belga rendőrség, miután egyebek mellett átkutatták az EP-képviselő egyik liege-i bankban őrzött széfjét, valamint több irodát a vallóniai Anthisnes-ben, ahol az 59 éves politikus a polgármester.

Friss hír, hogy kiengedik a börtönből a korrupciós botrányba keveredett Eva Kailit is, az Európai Parlament görög származású volt alelnöke szintén elektronikus nyomkövetővel kerül házi őrizetbe – írja a Mandiner. Az Euronews értesülését a belga ügyészség is megerősítette.

Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. Élettársa, az olasz Francesco Giorgi, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő nyomkövető viselése mellett háziőrizetben van. A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Panzeri január végén vádalkut kötött a nyomozókkal. Panzeri korábban azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott Tarabellának a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért.

Kaili tagadja a vádakat. Ő volt az utolsó gyanúsított, akit börtönben volt az üggyel kapcsolatban – írta az Euronews.

Forrás: Civilek.info / MTI / Mandiner

Borítókép: Marc Tarabella belga szocialista EP-képviselő távozik az Európai Parlament plenáris üléséről 2023. február 2-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)