Péterffy Attila, Pécs MSZP-s polgármestere (a képen) a keddi testületi ülésen nem volt hajlandó tisztázni, hogy kiknek adott ki önkormányzati lakásokat saját hatáskörben. A kérdéseket feltevő Hencsei Zsolt független képviselő egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy a rászoruló igénylők közül kiválasztott kedvezményezettek a baloldali városvezetéshez kapcsolódó személyek-e, például az egyik alpolgármester volt felesége. Az egyik bérbeadással párhuzamosan gyanús körülmények között érkezett 15 millió forint az MSZP-től a városvezetés holdudvarába tartozó céghez.

A rászoruló igénylők helyett a saját körének adhatott ki önkormányzati lakásokat Pécs szocialista hátterű polgármestere. A testületi ülésen Péterffy Attilát Hencsei Zsolt, a baloldali Tiszta Kezek frakció képviselője szólította fel annak tisztázására, hogy milyen alapon döntött arról, kik legyenek az ingatlanok kedvezményezettjei.

A független képviselő egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy a P. A. monogramú pécsi lakos azonos-e Nyőgéri Lajos szociális területekért felelős alpolgármester volt feleségével, s ha igen, akkor mi indokolta, hogy Péterffy a pandémiás időszakban, saját hatáskörben eljárva meghosszabbítsa a nő bérleti szerződését a szóban forgó lakásra.

Hencsei Zsolt azt is firtatta, hogy a polgármester meggyőződött-e arról, hogy a kedvezményezett rászorult-e az önkormányzati lakás használatára, illetve, hogy a sorban álló igénylők közül nem lett volna-e indokolt másnak adni bérbe az ingatlant. – További kérdés, hogy az említett lakást a szerződéses időszakban, vagyis idén március 31-ig életvitelszerűen használta-e a P. A. monogramú személy, akinek rászorultsági alapon kiadták, illetve üzleti célra, vagy üzleti céllal másnak kiadták-e? Netán lehetséges, hogy ez az ingatlan véletlenül kimaradt az ellenőrzöttek közül? – érdeklődött az önkormányzati politikus.

A baloldali polgármester köre és az MSZP közti szokatlan pénzmozgások kapcsán Hencsei egy másik ingatlanról is kérdezte Péterffy Attilát.

– Vajon Gy. L.-né pécsi lakos azonos Nyőgéri Lajos alpolgármester jelenlegi feleségének üzlettársával? Amennyiben igen, milyen jogosultság alapján kapott lakást a hölgy úgy, hogy a sajtóban feltárt információk szerint a közös cégükhöz csak az MSZP-től 15 millió forint folyt be ugyanebben az időszakban, tanácsadás jogcímen? – tudakozódott a független képviselő. Gy. L.-né – folytatta – milyen dokumentumokkal igazolta a kérelmét, és a lakásgazdálkodási csoport mi alapján terjesztette azt a népjóléti bizottság elé?

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Kép: Facebook