Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy bárki nyerészkedjen a magyar gazdákon, hiszen így nemcsak a vidéket sodorja nehéz helyzetbe, hanem egész Magyarországot is – jelentette ki az agrárminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban szombaton.

Nagy István egy helyi gazdafórumot megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Bige László, a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. tulajdonosa megkárosította a gazdákat, mivel cége piaci helyzetét kihasználva mesterségesen emelte a műtrágya árát, a mostani egyébként is magas világpiaci árak mellett.

Nélkülözhetetlen feladatunk, hogy újra és újra fellépjünk a tisztességtelen vállalkozóval szemben a magyar gazdák érdekében

– fogalmazott az agrártárca vezetője, hozzátéve, hogy Bige László kartellezése mintegy 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak. Közölte, hogy a Gazdasági Versenyhivatal megállapította Bige László tisztességtelen piaci magatartását és a kartellezést, amivel a vállalkozó megkárosította a gazdákat. Elmondása szerint az előző évekhez képest négyszeresére emelkedett a műtrágya ára: egy intenzíven termelő, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó korábban hektáronként 50-85 ezer, most azonban már 205-255 ezer forintért tud csak a földjére műtrágyát juttatni. Nagy István rámutatott, a nagyvállalkozó nemcsak piaci szabálytalanságot, hanem megbocsáthatatlan etikai vétséget is elkövetett, amellyel minden magyar vásárlót megkárosított, mindezt pedig azért, hogy extra profithoz jusson. Ez a túlárazás közvetetten megjelenik a megtermelt termények, valamint az előállított élelmiszerek árában, amivel a gazdák mellett a fogyasztók zsebéből is kivette a pénzt – tette hozzá. Nagy István szerint Bige László „egy jogi aktust mindenképpen politikai köntösbe akar öltöztetni”, azért, hogy elfedje bűnét. Kifejtette, Bige László igyekezett vásárlási kényszerbe hozni a gazdákat, hiszen azt mondta nekik, hogy decemberben csak egy napig szolgálják ki a magyar vevőket. Ezzel a nagyvállakozó felmondta a magyar gazdaság szereplői közötti szolidaritást, és nyíltan megfenyegette a magyar gazdákat – mondta az agrárminiszter. Hozzátette: Bige László jelenleg kihátrálni igyekszik ebből a helyzetből.

Forrás: Origo

Bige László politikai előremeneküléssel próbálja fedezni magát. A képen a baloldal miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter és Bige László/Forrás: Origo

Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke a sajtótájékoztatón közölte: a kormányzat, a szakma és a gazdatársadalom „együtt van”, egy irányba húznak, és a próbálkozások ellenére sem lehet őket megosztani. Gazdaoldalról nézve és a piac szempontjából lehet, hogy ő „jókor volt jó helyen, de lépjen hátra kettőt, a műtrágyával pedig ne a politikai karrierjét építse” – szólította fel a nagyvállalkozót a Magosz elnöke.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes nyírségi részein alacsony aranykorona értékű földeket művelnek a gazdálkodók, ezeken a területeken pedig elengedhetetlen a megfelelő tápanyag-utánpótlás – mondta Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Hozzátette, elfogadhatatlan, hogy a baloldal így akarja felhasználni a gazdákat a kormányzat ellen.

Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a tájékoztatón bejelentette, 2,8 milliárd forintból megkezdődhet a Keleti-főcsatorna és a Tisza közötti öntözőcsatorna tervezése.

Forrás: Origo

Kép: hirosagraria.hu