Világi és egyházi méltóságok, illetve a helyiek részvételével ünnepi körülmények között avatták fel Gál Sándor egykori honvéd tábornok, Bem apó egyik legbátrabb vezérének felújított lakhelyét pénteken délelőtt, Csíkszentgyörgyön.  

„Nagy ünnep községünk számára a mai nap. A legendás tábornok, a magyar forradalom vezéralakja, Székelyföld katonai parancsnoka személyisége által szellemi értéket is teremtett. Méltán lehetünk büszkék rá, aki utolsó percig kiállt a szabadságért – fogalmazott ünnepi beszédében Réti Zsófia, Csíkszentgyörgy község polgármestere. A település vezetője elmondta, hogy a tábornok példaként kell a székely közösség előtt álljon, akinek méltán állít emléket a székely népi építészet impozáns épülete.

Réti Zsófi polgármester Csíkszentgyörgy/Forrás/szekelyhon.ro

Réti Zsófi polgármester Csíkszentgyörgy/Forrás/szekelyhon.ro

A 11 méter széles és 16 méter hosszú, öt helyiségből álló épület sorsával kapcsolatban köszönetet mondott Daczó Katalin újságírónak, aki szívén viselte és dokumentálta a ház történetét. „Gál Sándora csak egy van a magyar történelemnek és ő a miénk, csíkszentgyörgyieké” – fűzte hozzá. Elhangzott az is, hogy a munkálatok során és a korhű berendezés kialakításának érdekében számtalan helyi magánszemély és szervezet részt vállalt, amelyet külön megköszönt a településvezető.

Forrás: szekelyhon.ro

A ház megáldása/Forrás/szekelyhon.ro

Attila Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a szolidaritás ereje mellett emelt szót. „A hagyományos építészet egyike azon értékeinknek, amit nem szabad feladnunk, lecserélnünk. A Fiság-mentén továbbra is az épített örökséget tartsuk számon” – mutatott rá.

Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja az erdélyi magyar kultúráról és az épített örökségről beszélt. Számtalan pompás templom, kúria, kastély, udvarház vagy székely parasztház őrzi mindennek az emlékét. Ezek az épületek a szépség mércéjét is jelentik. A szakszerű munkának köszönhetően most régi fényében tud tündökölni Gál Sándor háza is – emelte ki beszédében aláhúzva, mindig jelentős esemény, valahányszor egy történelmi kincset sikerül újjávarázsolni.

A felszólalók sorát a tervező cég vezetője, Lőrincz Barna követte, aki szerint attól lesz majd élő az épület, ha belakják és karbantartják azt a helyiek. A továbbiakban a helyi Gál Sándor Általános Iskola diákjainak verses és énekműsora tette szebbé az ünnepséget, az épületre az egyházi áldást pedig Pál Vilmos-Barna Alcsík-Kászoni főesperes és helyi plébános szolgáltatta ki. Hogy milyen szerepe lesz a háznak a közösségi életben még nem dőlt el, a községvezetés több lehetséges funkciót is mérlegel.

Forrás és kép: szekelyhon.ro