Hol van ilyenkor Kunhalmi művésznő, Vadai professzor és Szabó ügynök? – írta Facebook bejegyzésében a Fidesz frakcióvezetője, reagálva a Klubrádió oldalán Arató András, a rádió vezetőjének Novák Katalin és Varga Judit lemondása kapcsán írt alpári jegyzetére.

Vasárnapi publicisztikájában Arató András, a Klubrádió vezetője odáig ment, hogy a szombaton lemondó Novák Katalint és Varga Juditot nemes egyszerűséggel lekurvázta. A cikk címe is az volt, hogy „kurvák cseréje”, azonban azóta azt már átírták a „Bútorok cseréjére”.

Hétfőn Tényi István az ügyben becsületsértés vétség gyanúja miatt bejelentést tett a legfőbb ügyészségnél ismeretlen elkövető ellen.

Tényi indoklása szerint az Alaptörvény 12. cikk első bekezdése alapján a köztársasági elnök személye sérthetetlen. Állítása szerint az államfő sérthetetlensége alkotmányjogi jogállásából következik, nevezetesen abból, hogy a köztársasági elnök Magyarország államfője, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

„A stílus maga az ember”

Visszataszító, felháborító és határozottan elítélendő a Klubrádió igazgatósági elnöke által a rádió honlapján közzétett publicisztika – írta a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményében a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ).

A MNMSZ szerint Arató András

egy viccesnek szánt irományában a szakma és a jó ízlés minden szabályán átlépve minősíthetetlenül sértő stílusban írt a lemondott köztársasági elnökről és a volt igazságügyi miniszterről. 

Az eredetileg „Kurvák cseréje” címet viselő, aztán óvatosságból átcímezett, de hangvételében még mindig ugyanolyan alávaló fércdolgozat kocsmai stílusban,

minősíthetetlen hangvételben ír a két távozó politikusról, nőiségükben külön és kifejezetten megalázva őket.

Ennek a minősíthetetlen fröcsögésnek a jogi értelmezése Médiaszövetség szerint nem is kérdéses: ismeretes, hogy elvben ugyan egy közéleti szereplőnek hivatalból többet kellene elviselnie, mint egy átlagembernek,

de amikor egy vélemény ennyire indokolatlanul és alávalóan bántó, akkor már valóban azt kell meg állapítanunk, hogy túljutottunk a normalitás minden határán.

A szervezet szerint a női egyenjogúság és a női méltóság felkent harcosai most is meg meg kellene szólalni elveik védelmében. Hangsúlyozták:

a vélemény szabadsága nem gázolhat el alapvető jogokat, a megszégyenítés semmilyen formában nem szerepelhet egy újságíró eszköztárában.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség felszólít minden tisztességes, jóérzésű és valóban írástudó újságírót, hogy a szakma öntisztulásának jegyében határolódjon el Aratótól, a MÚOSZ-t – amelynek Arató természetesen oszlopos tagja – pedig arra, hogy haladéktalanul indítson etikai vizsgálatot az ügyben.

Sem Lendvai Ildikó, sem Kunhalmi Ágnes, sem Dobrev Klára

Az Origo a botránnyal kapcsolatban több baloldali női politikust is megkeresett; arra volt kíváncsi, hogy mi a véleményük Arató címadásával kapcsolatban, szerintük belefér-e női politikusok lekurvázása. Azonban az esti órákig

sem Lendvai Ildikó,

sem Kunhalmi Ágnes,

sem Dobrev Klára

nem reagált a lapnak.

A portál arról is érdeklődött a fentebb említett politikusoknál, hogy a jövőben adnak-e interjút a Klubrádiónak, de értelemszerűen erre sem érkezett reakció – foglalta össze a fejleményeket a Mandiner.

Az LMP és Lukácsi Katalin elítélte Arató megnyilvánulását

Az ellenzéki oldalon pedig vegyes a kép: míg több baloldali női politikus is hallgat a témában, addig

az LMP és Lukácsi Katalin elítélte Arató megnyilvánulását.

Magyar Nemzet megkeresésére az LMP a következőket közölte:

„Az, hogy a volt köztársasági elnököt és volt igazságügy-minisztert ilyen alpári módon az ön által említett jelzőkkel illessék, az elfogadhatatlan, annak semmi köze a jelenlegi ügyhöz, kizárólag egy reményeink szerint régmúlt rendszer fossziliája, mikor a férfiak egyéb eszközeik híján ily módon minősítik a nőket.”

Hozzátették ugyanakkor, hogy Novák Katalin és Varga Judit is hibázott a kegyelmi ügyben.

Lukácsi Katalin, a Márki-Zay Péter fémjelezte Mindenki Magyarországa Mozgalom korábbi elnökségi tagja Arató írásával kapcsolatban azt nyilatkozta a lapnak, hogy számára elfogadhatatlan és nem ért vele egyet. Lukácsi szerint Arató címadása

vállalhatatlan, és nagyon örülök neki, hogy lecserélték” 

– mondta. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy szerinte ez nem minősíti a Klubrádió működését.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás