Nem csitulnak a kedélyek a pedagógusok státusztörvényével kapcsolatban. Délután 5 óra körül több száz diák és tanár gyűlt össze a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett demonstrációra a Kálvin téren. 

Kezdetben úgy tűnt, elmosta az eső a tüntetést, de a zivatar lecsillapodása után egy órás késéssel elindult a tömeg. Sokan megafonnal üvöltötték: „Nincs tanár, nincs jövő”. Rengeteg diák érkezett a helyszínre, elmondásuk szerint ők is érzékelik hogy mennyire leterheltek a pedagógusok.

A belügyi tárca Széchenyi téri épülete előtt Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja beszédében azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a státusztörvény tervezetét, mivel annak nem a közoktatás megjavítása a célja, hanem a pedagógusok megregulázása. Úgy folytatta: ehelyett a kormány olyan jogszabályokkal álljon elő, amelyek betöltik azt a szerepet, amelyet a kabinet az EU felé vállalt, mert – mint fogalmazott – „akkor a közoktatás is javulni fog és pénz is lesz”.

Nagy Erzsébet beszámolt arról is: az Európai Parlament „összes nagy frakciója” aláírt egy, az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek címzett levelet, amelyben azt követelték, hogy az EB gyakoroljon nyomást a magyar kormányra a státusztörvény visszavonása érdekében.

A mások mellett a pedagógus szakszervezetek által szervezett Le a bosszútörvénnyel! Le az elnyomással! elnevezésű megmozduláson résztvevők a Kálvin tértől a Ferenciek tere és a Március 15. tér érintésével vonultak a Belügyminisztérium épülete elé. Pankotai Lili részt vett az eseményen, ahol beszédében azt mondta:

„A játékszabályokat átírjuk, a sakktáblát felborítjuk (…)”. Ezután felszólított mindenkit, hogy induljon el a Karmelitához, ahol éppen kordonbontás zajlik.

A Széchenyi téri demonstráció után tüntetők egy része a Karmelita kolostor elé vonult.

A Magyar Hírlap teljes cikke itt olvasható.

Kép: Purger Tamás