Semmiképp nem tett jót ez a nyilvánosság, a szivárogtatások egy nem nyilvános folyamatnak, a lényege sérülhet, ezért nem szabad idáig eljutni. Itt szükség szerint tíz vesztes lesz a tizenegyből. Ezt az egész kavalkádot egyetlen egy internetes oldal okozta – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Operaház intézményvezetői posztjának betöltésére kiírt pályázattal kapcsoltaban a tegnap megtartott Civil Akadémián.

És ha már a virtualizáció hatásánál tartunk, ki tudna ma erről többet, mint a mai tizenévesek?  A civil akadémia másik vendége az épp érettségiző diák, Ókovács Benedek volt, aki megosztotta gondolatait a lájkolásról, közéleti aktivitásról, a fiatalok politikához való viszonyáról.

Mert a közéleti aktivitás egyenlő lenne a lájkolással? Egy Kárpát-medencei nagymintás ifjúságkutatás részletesen foglalkozott a fia­talok érdeklődésével, közéleti aktivitásával, politikai nézeteivel. Kíváncsiak voltak, mit gondolnak a demokráciafelfogásáról, politikáról, a nemzeti identitásról. Általánosságban elmondható a politikai passzivitásuk. Ugyanis számukra a politika és a közélet két dolog, elválik egymástól. Minthogy számukra a politika szó pejoratív jelleget hordoz, egyszerűen nem tudják, hogy kinek adjanak igazat. Ami manapság leköti a fiatalokat, az leginkább a digitális világ, a közösségi média. És tényleg, ma már mindenkinek mindenről van véleménye, és meg is osztja azt boldog-boldogtalannal. Kár lenne tagadni, hogy sokszor annyi butaságot, félreértett gondolatot keveset találni, mint a kommentszekciókban. Annyi önelégült és fogalmatlan bátorság láttán sokszor nehéz megőriznünk a hidegvérünket.