A szakma alapvető követelményeit figyelmen kívül hagyva, lelki sérült, traumatizált fiatalokat kihasználva és felhasználva, pénzért, most már fizetős cikkekben is futtatja tovább a balliberális média a Böjte Csaba gyermekotthonait céltáblára tűző cikkeket, annak ellenére, hogy hetek óta tudják: az általuk bemutatott, állításaik szerint abuzált, a szovátai otthonban nevelkedett lány is beismerte, hogy nem igazak a vádak.

A Pesti Srácok most kétséget kizáró bizonyítékok birtokába jutott azzal kapcsolatban, hogy a lány többször is elmondta, leírta az elmúlt hetekben: kamu az áldozati interjú. De a ballib sajtó kihagyta a lejárató cikkeiből azokat az interjúalanyokat, akik nem támasztották alá a koncepciójukat.

A portál cikke felidézi: a Szent Ferenc Alapítványnál, a sok száz gyermeket nevelő intézményhálózatban valóban történt egy borzasztó eset, a vétkes nevelőt 28 év fegyházra ítélték.

A dollármédia ezt kihasználva hazugságokat visszhangozva mindenképp úgy szeretné beállítani Böjte Csaba nevelőotthonait, mintha ott gyakori lenne a nemi erőszak, a verés és az abúzus, maga, a magyarság egyik legfontosabb ikonjává nőtt alapító atya pedig élen járna ezek eltussolásában.

Az Átlátszó újságírónak nevezett politikai aktivistái összesen több mint kilenc hónapon át dolgoztak az úgynevezett „Mónika-ügyön”, amellyel kapcsolatban a PestiSracok.hu szerint öt különböző teória állt fel, végül eldöntötték: majd azt írják meg, amelyik a leginkább hatásos, és ha az olvasók fele elhiszi, az már rendben van…

A lap szerint a sértett Mónika interjúra való felkészítése is hónapokon át tartott. A rögzített anyagot egész napon át forgatták, több órát vettek fel, amibe aztán több olyan részlet be sem került, ami gyengítette volna a hitelességet. Aztán adtak mellé ügyvédet, pszichológust, és azzal is biztatták, hogy még a rendőrség által 2015 után bűncselekmény hiányában megszüntetett nyomozás is újraindíttatható, az alapítvánnyal szemben pedig komoly kártérítési igénnyel élhet, amihez persze minden segítséget meg is kap.

A helyszínen, Szovátán és Déván a portál munkatársa kiderítette: a 15–20 éve az alapítványnál dolgozókat vagy egyáltalán nem is keresték meg, vagy ha cáfoltak, azt nem írták meg, esetleg csak említették a vádak közé szorítva.

Hiába próbálták bemutatni a pozitív példák sorát, szólaltak meg, álltak ki tömegével az otthonokban nevelkedett, már kirepült fiatalok, és tagadták kategorikusan a sajtóban megjelenteket, erre az volt a válasz, hogy a sok jónak semmi köze ahhoz, és nem is befolyásolja azt, hogy esetenként súlyos dolgok történhettek.

A PestiSrácok.hu birtokába került az elmúlt napokban több egyértelmű, kétséget kizáró bizonyíték – üzenetek, hangfelvételek –, amelyek igazolják: Mónika maga vallotta be, hogy nem mondott igazat és hamis az interjú.

„Az elhangzottak, leírtak nagyon zavarosak, az teljesen bizonyos belőlük, hogy sem erőszak, sem kényszerítés nem történt. Ha volt valami közte és a megvádolt nevelő között, az kölcsönös érzelmek mentén történt, de Mónika végül valamiért csalódott a férfiban. Mónika akkor múlt 15 éves”

– írja a portál, hozzátéve, hogy Romániában ez teljes mértékben törvényes.

Utánanéztem b…meg. Az úgy van a fiatalkorúaknál, hogy az embert azt levetkeztetik teljesen, mit tudom én mi, kirúgják a munkahelyéről, de nem ítélik el. S én azt akarom, hogy elítéljék. Oda menjen a börtönbe, a k…anyjába… oda ni, Böjtike mellé és Szabolcska mellé. (…) Ne legyen már az, hogy én is benne voltam, mert akkor nem ítélik el… (…) Inkább üljön a börtönbe, mint hogy én szégyenüljek meg” – idézi a „sértettet”, Mónikát a birtokába került hanganyagból a PestiSrácok.hu.

A Szovátán nevelkedett fiatalok nem tapasztaltak bántalmazást. Mónika sokszor került konfliktusba a társaival –

mondta egyikük.

Pár napja még egy, a sajtóban megjelent vád dőlt meg: a dollármédia írt egy olyan lányról is, aki egészen elképesztő körülmények közül került az otthonba: vagdosta magát, és egy nevelőnek állítólag elmondta, hogy az édesapja rendszeresen megerőszakolta. Az otthonban ezzel állítólag nem akartak foglalkozni. Később mégis nyomozás, vizsgálat indult, a napokban megtörtént igazságügyi orvosszakértői vizsgálat pedig megállapította: a lány a mai napig szűz, és valójában még azzal sincs tisztában, a szexuális aktus mit is jelent.

Kiemelt kép: Biró István | MTI/MTVA