Minden jel szerint egyszerű kommersz célja van a világbotrányt kiváltó hollandiai szépségverseny végeredményének. Mégpedig a transzneműség világszintű reklámozása és népszerűsítétése. Így immár Európában, a Miss Hollandia versenyt is egy magát transzneműnek tartó férfi nyerte meg.

 „Olyan büszke és boldog vagyok, hogy le sem tudom írni. Büszkévé teszem a közösségemet és megmutatom, hogy meg lehet csinálni. Világszerte példaként szeretnék szolgálni. Készüljünk fel a további kalandokra”

– nyilatkozta a győztes, Rikkie Valerie Kollé.

Így egy biológiai férfi képviselheti hazáját a 72. Miss Universe szépségversenyen.

Anne Jakrajutatip thai üzletmágnás, egy transz-aktivista, aki szintén

transznemű, tavaly megvásárolta a Miss Universe Organizationt.

Kijelentette, hogy elkötelezett amellett, hogy a szervezetet befogadó platformként fejlessze, és szeretné átalakítani a márkát a következő generáció számára.

„A Miss Universe-t már nem nevezem szépségversenynek”   – mondta a JKN Global vezérigazgatója.   „Női szerepvállalási versenynek tartom”   – tette hozzá.

A Miss Universe-t birtokló nemzetközi holding tulajdnosa, a thailföldi származású Anne Jakrajutatip médiavállalkozó és digitális tartalomterjesztő maga is transznemű. Övé többek között a Miss Universe, a Miss USA és a Miss Teen USA szépségverseny-szervezet is.

Jakrajutatip lett az első transz nő, aki kizárólagos tulajdonosa ezeknek a szervezeteknek. A Forbes szerint ő a harmadik leggazdagabb transznemű személy a világon, 2020-ban 210 millió amerikai dollárra (6,37 milliárd bahtra) becsült nettó vagyonával.

Kollé így ismét történelmet írhat: ha elnyerné a Miss Universe címet decemberben, ő lenne az első olyan transz nő, aki ezt megteheti.

Forrás: Körkép.sk

Fotó: MSP-Movimento Sem Picanha / Twitter