Új szelek fújnak Sorosék háza táján, ennek egyik konkrét következménye lehet, hogy lényegében megszünteti ténykedését az EU államaiban a Nyílt Társadalom Alapítványok.

Múlt pénteken minden olyan magyarországi szervezet, amely részesül a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) támogatásából levelet kapott.

A tájékoztatókat az alapítvány munkatársai azért küldték szét, hogy értesítsék a magyarországi partnerszervezeteket is az OSF igazgatótanácsának legutóbbi döntéséről melynek értelmében a szervezet lényegében megszünteti tevékenységét az Európai Unióban, és a világ más részeire helyezi át forrásait – tudta meg a Szabad Európa.

A levélben idézték az igazgatótanács döntéséről szóló összefoglalót is. Eszerint az OSF vezetése „radikális stratégiai irányváltásról döntött” annak érdekében, hogy a szervezet forrásai a lehető legnagyobb hatást tudják elérni.

Így arról is döntés született, hogy az OSF Európai Unión belüli tevékenységének nagy része megszűnik, és az eddig Európába szánt forrásokat a világ más részein költik majd el.

Mostantól „rendkívül korlátozott lesz az erőforrás, amit Európán belülre tudnak koncentrálni” – húzták alá az értesítőben.

A döntést azzal indokolják, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség témáira, és épp ezek a területek azok, ahol az OSF is aktív. A jövőben Európára csak a „nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” fognak összpontosítani. Ezzel egy időben átalakítják az OSF szervezeti felépítését is, már 2024-ben – olvasható a levélben.

A levél alapján még az OSF-en belül is keveset tudnak a részletekről, például a kivonulás ütemezéséről vagy arról, hogy mi fog történni az olyan uniós országokban, ahol nem igaz, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok vagy a sokszínűség témáira – írta a Szabad Európa.

Mandiner