Szürreális elvárásokat fogalmazott meg Zelenszkij egy vasárnapi interjúban: ha az USA és Európa nem fizeti ki az ukrán választás költségeit, akkor nem lesz választás. Nesze neked jogállam…

Békeidőben nagyságrendileg 130 millió dollárba kerül a választások megtartása, ez azonban a háborús helyzet miatt akár a sokszorosára is emelkedhet.

Az ukrán elnök egy vasárnapi tévéinterjúban kifejtette, a mostani hadiállapot miatt a jogszabályok szerint tilos választásokat tartani, mert kiemelkedően nehéz volna azokat lebonyolítani. (Ukrajnában a hadiállapotot 90 naponként kell meghosszabbítani, és ha a soron következő alkalommal, november 15-én is megteszik, akkor épp a tervezett elnökválasztás előtt jár majd le, 2024 márciusában.)

Volodimir Zelenszkij ugyanakkor azt is hozzátette, ha a parlamenti képviselők „készen állnak”, akkor sor kerülhet a választási törvény módosítására, és – mint fogalmazott –

ha az Egyesült Államok Európával együtt hajlandó erre pénzt áldozni, akkor a választások meg lesznek tartva.

Leszögezte, mindez nem hitelből történne, adományokat vár a nyugati országoktól, melyek a demokrácia megerősödését várják Ukrajnában. Erről állítása szerint már tárgyalt is Lindsey Graham republikánus szenátorral is, aki a múlt héten látogatott Kijevbe.

Az ukrán elnök azt nem tudta pontosan megmondani, hogy mennyibe kerülne megrendezni a választásokat, annyit árult el ezzel kapcsolatban, hogy békeidőben közel 135 millió dollár (mintegy 45 milliárd forint) költséggel kell számolni, ami a mostani helyzetben vélhetően nagyságrendekkel több lenne.

Zelenszkij az interjúban kitért arra is, hogy a választások tisztasága a legmagasabb prioritást élvezné, és ennek érdekében a választási megfigyelők még a lövészárkokba is kimennének.

„Megfigyelőket kell a lövészárkokba küldeni, hogy a választás törvényes legyen”

– fogalmazott az ukrán államfő.

Híradó

Kiemelt kép: MTI/EPA/Dumitru Doru