Székelyföldön nyaral Novák Katalin magyar köztársasági elnök és családja, erről maga számolt be közösségimédia-oldalán. Innen kiderült, a magyar államfő már vasárnap megérkezett Erdélybe, ahol előbb a Hargita megyei Farcádon vett részt az új kenyér ünnepi istentiszteleten, míg hétfőn már Gyergyóban kirándult és a Kis-Cohárd tetején készült családi képet osztott meg.

A (sajtó)nyilvánosság kizárásával érkezett meg Erdélybe családi nyaralásra Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin. A magánútról azonban így is értesülést szerezhettek követői, hiszen az államfő maga osztott meg Facebook-oldalán két fényképet egy-egy kétsoros bejegyzéssel arról, hogy éppen hol járt és mit csinált.

Az első bejegyzés tanúsága szerint Novák Katalin és családja már vasárnap Székelyföldön tartózkodott, ahol a Hargita megyei Farcádon vett részt az új kenyér megáldása alkalmából megtartott ünnepi istentiszteleten. Facebook-oldalán közzétett bejegyzéséből kiderült még, hogy „ezzel kezdődött a családi nyaralás”, ugyanakkor köszönetet mondott a helyieknek az „élményért”.

Hétfő délutáni bejegyzése szerint a köztársasági elnök már a Gyergyói-medencében kirándult, és a Kis-Cohárd tetején készült családi képet tette közzé a közösségi médiában. Bejegyzésében ismételten kiemelte, hogy magánúton jár Székelyföldön: „Családi kirándulás Gyergyóban. Kilátás a Kis-Cohárdról” – írta a képhez Novák Katalin.

Magyarország köztársasági elnöke idén már harmadszor látogatott Romániába

Mint ismert, áprilisban Szatmár megyébe érkezett, amikor Nagykárolyban leleplezték Kölcsey Ferenc szobrát. Az akkori látogatása nagy visszhangot kapott, ugyanis román nacionalista tüntetők fogadták és megzavarták beszédét.

Alig másfél hónappal később, a május 27-én megtartott csíksomlyói pünkösdi búcsún szintén részt vett Novák Katalin, ahol a részvevők tapssal köszöntötték érkezésekor a magyar köztársasági elnököt.

A tavalyi év májusában szintén Novák Katalin részvételével avatták fel Bethlen Gábor szobrát Gyulafehérváron, a pár perces eseményt kellemetlen incidens zavarta meg: a szigorú biztonsági intézkedések ellenére egy – román népviseletbe öltözött – férfi lépett oda a magyar államfőhöz és az Erdélyi Református Egyházkerület püspökéhez, illetve a mellettük álló gyulafehérvári polgármesterhez, és egy bekeretezett Avram Iancu-portrét akart átadni, miközben hangosan azt követelte, hogy a román vezérnek avassanak szobrot és ne Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek.

Maszol

Kiemelt kép: Novák Katalin Facebook oldala