Magyarországon az elmúlt időszakban sokan sokat tettek azért, hogy a pezsgők versenyképesek legyenek a francia champagne-nyal és a nemzetközi téren is megállják a helyüket, derült ki az etyei Pezsgőkonferencián.

A pezsgők ünnepét Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg, üdvözlő beszédében elmondta: hazánk az egy-két évtizeddel ezelőtti helyzethez képest nagyot fejlődött a minőségi pezsgő előállítása terén, egyúttal fontos előrelépési lehetőségnek nevezte a magyar gasztronómiában a pezsgő párosítását az ételekhez, ami a fogyasztás további emelkedését hozhatja el.

A miniszter rámutatott, hogy a bor- és pezsgőfogyasztás csökken Európában, eközben Magyarországon divat pezsgőt fogyasztani, fellendülőben van az ágazat, ugyanakkor „a fiatal generációk nem olyan alkoholt fogyasztanak, mint szüleik és nagyszüleik”, ami nagy kihívást jelent a termelőknek.

Az alkoholfogyasztás mennyisége nem csökken, de megjelentek a kevert italok a piacon, ezért nagy kihívás minőségi italt, például pezsgőt eladni Magyarországon – mutatott rá Gulyás.

Rókusfalvy Pál, a Nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos jelezte, hogy elkészült a nemzeti borstratégia egy 600 oldalas könyv formájában: ezt sok tanulmány és kutatás előzte meg. Mint mondta, olyan anyagot szerettek volna készíteni, amiben nem csak marketing, hanem edukációs, gasztronómiai és turisztikai feladatok is vannak.

A stratégia elsődleges célja a boreladások növelése, valamint a termékstruktúra szűkítése mellett új kategóriák megteremtése.

A kormánybiztos közölte, hogy a világ alkoholfogyasztási piacán a sör 40, a tömény italok 30, míg a bor 23 százalékon áll, a borfogyasztás csökkenése miatt 10 százalékos túltermelés van világszinten. Mindez a hazai bor- és pezsgő-előállítók számára kijelöli az irányt, főként a fiatalok ízlésvilágának és alkoholfogyasztási szokásaiknak megismerése, lekövetése jelenthet fogyasztásnövekedést az ágazat számára.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy a Magyarországon előállított bor 5 százalékából lesz pezsgő, ami 140-160 ezer hektolitert jelent évente. Kijelentette:

reneszánsza van a magyar pezsgőnek, egyre többen, ma már közel 200 borászat állít elő pezsgőt, az előállítás nagy részét a Felső-Pannon és a Duna borrégió fedi le.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a magyar borimport évek óta stagnál, míg a pezsgőimport valamelyest nőtt, ami a pezsgő iránti növekvő hazai keresletet jelzi. A magyar pezsgőexport legnagyobb piacai (érték és mennyiség szerint is) Kanada, Románia, Észtország, Svédország és Lettország, ugyanakkor jóval magasabb az importált pezsgők értéke az exportált termékekénél, ami a jövőben komoly feladatokat ad az ágazat számára.

MTI