Póka Egon Máté Péter-díjas magyar basszusgitáros, zeneszerző két éve hunyt el. Csütörtökön a Telexen közölt cikkben – megszólalókra hivatkozva – hosszasan sorolják Póka Egon vélt vagy valós egykori bűneit. Póka Egon személye úgy került most az előtérbe, hogy a napokban állítólagosan felmerült az az ötlet a Petőfi Zenei Tanácsban, hogy popzenei zeneművészeti főiskolát kellene Póka Egonról elnevezni.

A híresztelésre a Telexnek többen arról számoltak be a Kőbányai szakképző iskola egykori tanítványai és munkatársai közül, hogy Póka Egon személye szerintük méltatlan arra, hogy oktatási intézményt nevezzenek el róla.

Póka Egon, az egykori Hobo Blues Band népszerű zenésze, illetve a Kőbányai Zenei Stúdió egyik alapítója és ügyvezető igazgatója, majd igazgató-helyettese és művészeti vezetője, rendszeresen fogdosta és csókolgatta az iskola jellemzően 18–23 éves diákjait és több női dolgozóját, tanárát, s a nőket leginkább „kicsikéimnek” hívta – írja a Telex egy hosszú, a szexuális zaklatásokat, abúzusokat a teljes nevüket nem vállaló érintettek által  elmondva, naturálisan leíró, ábrázoló cikkben.

Póka vádlói szerint a szexuális zaklatással is felérő tetteire 2010 és 2017 között került sor az általa vezetett Kőbányai Zenei Stúdióban.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a Mandineren osztotta meg véleményét a Póka-ügyről:

„A Telex hosszú, túlírt és mesterien aljas módon jelzőszerkezetezett cikkben megtámadta Póka Egont. Az egyik legnagyobb magyar rockzenészt, akinek nem csak zenehallgatóként lehetünk hálásak, hanem többszáz rendkívül jó zenészért is, akiknek a mai magyar zenei életben a minőséget köszönhetjük.

Póka Egon nem tud védekezni, mert halott. Halott embert támadni azért könnyű győzelem egy médiumnak, mert nincs lehetősége védekezni. Nem lehet szembesíteni az őt vádlókkal, nem mondhatja el az ő olvasatát. Nem kell a szemébe nézni.

Póka Egon engem is kicsikémnek becézett olykor. És én ettől nem »megmetoozva« éreztem magam, bár először vicces volt hallani, még a feleségem sem szólít így – hanem örültem neki. A bizalom jeleként értékeltem. Így jelezte, hogy fontos vagyok a számára, több, mint egy random miniszteri biztos vagy egy a sok magyar basszusgitáros közül, aki őt félistenként tisztelte és tiszteli.

Póka Egon nyers, egyenes és őszinte ember volt.  Ember – és nem szent. Jó emberként közösséget teremtett. Olykor indulatosan érvelt, mert hajtotta őt a szenvedély, nem csak a tudását, de a lelkét is beletette a magyar zene minőségelvű megemelésébe.” – írta Demeter Szilárd.

A kőbányai iskola fenntartója, Gyimesi László a Telexnek írt válaszlevelében ugyancsak Póka Egon pártjára állt. „Gyáva ember az, aki Póka Egon halálát követően több mint két évvel állít vagy kérdez olyan eseményekről, amelyek alkalmasak Póka Egon jóhírnevének, kegyeleti jogainak megsértésére” – írta.

Bayer Zsolt a Bádog blogon reagált a Telex cikkére:

„évtizedesen ocsmány, undorító, aljas »cikket« rittyentett a Telex Póka Egonról, de hát, a Telex ezért és erre van, a benne dolgozók pedig pont ilyenek. És ettől persze nem fog összedőlni a világ, és a Telex meg a benne dolgozó aljas, pitiáner kis senkik már réges-régen el lesznek felejtve, amikor a Vadászatot még hallgatni fogjuk – fogják.”

Forrás: Mandiner, Magyar Nemzet

Borítókép: Póka Egon 2014-ben (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)