Döbbenetes dolgot találtak a „magyar tengerben”, többen is lemerültek érte.

Megkezdték a második világháború alatt a Balatonba zuhant magyar vadászrepülő kiemelését Balatonakarattya térségében. A győri repülőgépgyárban épített Messerschmitt hadtörténeti szempontból felbecsülhetetlen értékű. Mintegy hatszáz ilyen gép készült, az Me 109-es típust tartották a legmegfelelőbb vadászrepülőnek.

Ezt a példányt 1944. július 2-án lőtték le, amikor az amerikai hadsereg megindította legnagyobb magyarországi légitámadását.

Az Egyesült Államok 620 négymotoros bombázóból és 300 kísérő vadászgépből álló köteléke ellen a Magyar Királyi Honvéd Légierő 18 vadászrepülőt tudott harcba küldeni. A kibontakozó légicsatában aznap három magyar pilóta halt hősi halált.

A Balatonakarattyánál lezuhant repülő pilótája, Beregszászi Sándor szakaszvezető holttestét már korábban kiemelték, de a gépe azóta is a hullámsírban feküdt.

A Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár búvárai 2020-ban gyakorló merüléseket hajtottak végre a baleset feltételezett helyszínén, és megtalálták a 70–80 centiméteres iszap alatt fekvő repülőt.

Idén októberben a búvárok ismét lebuktak a víz alá, hogy kiemeljék a roncsokat, és a Honvédelem beszámolója szerint most a felszínre került az első nagyobb elem.

A négy és fél méter víz, illetve nyolcvan centiméter iszap lepte roncsdarabokat a kiemelés után a művelet vezetési pontján, Balatonakarattyán, az MH Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központban folyamatosan tisztítják.

Magó Károly zászlós, a kiemelés hadtörténeti örökségvédelmi felelőse hangsúlyozta: a tisztítás az első és legfontosabb dolog, azért, hogy a feltárás végére minden a megfelelő állapotban legyen, továbbá, hogy az azonosításra alkalmas számokat minél pontosabban meg lehessen határozni.

A hadtörténész hozzátette, bár az időjárás az elmúlt napokban nem kedvezett a munkafolyamatoknak, tovább folytatták a roncs feltérképezését, illetve felszínre került az első nagyobb elem is: a légcsavaragy, kettő légcsavartollal.

A munkálatokban részt vesz az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár mellett az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, illetve az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred állománya. A teljes roncs kiemelésére várhatóan október 16-án kerül sor.

Honvedelem.hu
Bors.hu