A munkácsi polgármester mostani meggyanúsítása sokak szerint komoly mérföldkő, amely Kárpátalja magyargyűlölet alóli felszabadulását hozhatja el.

Kényszerintézkedést rendelt el a bíróság a magyarellenes intézkedéseiről hírhedtté vált munkácsi polgármesterrel szemben: Andrij Baloga a következő harminc napban csak a munkácsi városháza és az otthona között közlekedhet, miután korrupció gyanújával büntetőeljárás indult ellene a régi sporttelep jelentősen áron aluli eladása miatt.

Bár a Baloga-klán érintettségében csempész bűncselekmények gyanújával vannak folyamatban nyomozások, eljárások, a munkácsi polgármester egy korrupciós földügyletbe bukhat bele. Az Ukrán Korrupcióellenes Hivatal, valamint az Ukrán Biztonsági Szolgálat ügynökei több helyszínen tartottak házkutatást kedden reggel, majd Andrij Balogát elszállították kihallgatásra.

A város tulajdonát képező Avangard stadion háromhektáros területét a valós érték tizedéért adták el. Munkácsot az ügylet miatt a gyanú szerint 100 millió hrivnya, azaz több mint egymilliárd forint kár érhette. Érdekesség, hogy a vevő a területet húsz éve bérlő Mihajlo Lanyo, a Munkácsi Járási Tanács elnöke és két társának cége.

Lecsapott a magyargyűlölő munkácsi városvezetésre az Ukrán Biztonsági Szolgálat

Az SZBU 2,7 millió dollár értékű korrupciós üggyel összefüggésben tartott házkutatásokat a munkácsi városi tanácsnál. Átkutatták Andrij Baloga polgármester, valamint a kerületi tanács vezetője, Mihajlo Lanyo irodáját és több céghez is kiszálltak. A nyomozás tárgya egy Munkács város önkormányzatának tulajdonát képező, három hektáros terület áron aluli értékesítése, amely a város legrégebbi sporttelepét is magába foglalja.

A történtek óriási felháborodást váltottak ki a városban, azután, hogy kiderült: a terület eddigi funkciója is megszűnne, a vevő a beruházóval közösen társasházakat akar itt építeni.

Az adásvételre nyáron került sor. Helyi források szerint a területet a valós érték tizedéért cserélhetett a gazdát. Az Universal-M nevű cég mellesleg Mihajlo Lanyo érdekeltségi körébe tartozik.

A PestiSrácok.hu birtokába került képviselő-testületi jegyzőkönyv arra is kitér, hogy 10 százalék előleget is felvettek, abból fizették ki az értékbecslést végző céget. Úgy tudni, hétfőn Andrij Baloga több munkatársát is felkereste az SZBU, és az általuk elmondottak alapján került sor a keddi házkutatásokra.

A polgármester a közösségi oldalán azt írta, hogy az értékesítés a szabályoknak megfelelően történt. Minden iratot, dokumentációt átadtak a hatóságoknak.

A Baloga-klán tagjai körül egyre forróbb a talaj az utóbbi időben. Illegálisan működő dohánygyárak, cigaretta és egyéb áruk csempészete miatt több büntetőeljárás van folyamatban, amelyben a klán tagjai képbe kerültek. Hónapokkal ezelőtt milliárdos csempészszállítmányt kapcsoltak le a debreceni reptéren.

Szeptember elején 700 millió forint értékű elf bart csíptek el a NAV pénzügyőrei Záhonynál egy parkolóban. A több raklapnyi manórúd Németországból érkezett csomagküldő szolgálaton keresztül, a szállítmányon a záhonyi átpakolásnál ütöttek rajta a nyomozók. A NAV közleménye szerint az áru megrendelője ellen elfogatóparancsot adtak ki.

A legutóbbi üggyel együtt a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya már összesen négy olyan személyt köröz – Stont Volodimirt, Balogh Sándort, Csipka Sergijt és Pisarev Dimitrijt, Dylczyk Irenuszt –, akik az ukrán–magyar határon keresztül csempésztevékenységekben érintettek, gyanúsítottak. A debreceni fogáskor vették őrizetbe a volt záhonyi vámost, Sarkadi Józsefet, aki körülbelül 15 éve él Debrecenben. Sarkadi József, aki a gyanú szerint a csempészáru szétterítését szervezte, jelenleg is letartóztatásban van. Sarkadi debreceni otthonában a házkutatáskor elképesztő luxust találtak a NAV nyomozói: még a fürdőszobában is minden aranyozott volt. A házban több mint egymilliárd forint készpénzt foglaltak le különböző valutákban.

Kárpátalján nyílt titok, hogy Sarkadi a Baloga-klán egyik végrehajtó embere, terítője, aki konkrétan Pavel Balogával áll üzleti kapcsolatban. Pavel Baloga a parlamenti képviselő, Viktor Baloga öccse.

Augusztusban a Baloga a klán egy másik tagja, Pavlo Baloga, Viktor Baloga unokaöccse keveredett durva köztörvényes bűncselekménybe. Egy közúti incidenst követően többen szó szerint agyonvertek egy munkácsi orvost; a társaság tagja volt Pavlo Baloga is.

Úgy tudni, több mint egy éve az ukrán hatóságok is nyomozásokat folytatnak a klán ügyeiben és a a nyomozati cselekmények alkalmával több komoly értékű szállítmány akadt fenn. Ezek következménye, hogy a család egyetlen tagja sem léphet jelenleg az Európai Unió területére. Elvileg…

Csak az elmúlt három hétben a Pesti Srácok információi szerint négy alkalommal tartottak házkutatást a Baloga-klán egyes tagjainál.

Ukrajna-szerte köztudott, hogy valójában mivel foglalkozik a politikába beágyazott család. Valamiért mégis az utóbbi egy–másfél évben vált annyira kellemetlenné a tevékenységük, hogy az ukrán hatóságok is nyíltabban mernek fellépni velük és embereikkel szemben.

A munkácsi polgármester mostani meggyanúsítása sokak szerint komoly mérföldkő, amely Kárpátalja magyargyűlölet alóli felszabadulását hozhatja el. Hallani azt is, hogy az Izrael elleni támadás és abban az Ukrajna területéről a Hamászhoz került fegyverek lehetett az utolsó csepp a pohárban.

Erről egy ukrán jogász, publicista is ír a közösségi oldalán, aki szerint több országot érintő események zajlanak a háttérben. Natalia Ohar azt írja, Viktor Medvedcsukon (orosz oligarcha) keresztül a Baloga-klán 25 éve terrorizálja egész Kárpátalját. Az izraeli események mögött pedig kijevi és munkácsi szálak vannak.

Múlt szombat óta tömegesek a nyomozati események, házkutatások és letartóztatások az Ukrajnai Biztonsági Szolgálat részéről. (…) Dolgozzanak csak a fiúk. Már csak lassan egy kávét kérünk – fogalmaz a publicista.

Pesti Srácok