Magyarországon nem lesz migránspárti tüntetés, megvédjük a magyar embereket  – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

„A terror elfogadhatatlan. Amikor az ember látja a terrortámadás képeit, következményeit, az elfogadhatatlan, mindegy, hogy ki kinek a barátja, az ember megrendül, együttérez azokkal, akik elszenvedték a támadást, az áldozatok oldalán áll” – emelte ki a miniszterelnök, aki azt is hozzátette: az együttérzés után a második gondolat, hogy ilyenkor látszik, micsoda szerencse, hogy mi békében élünk. Ez olyan érték, amiért hálásnak kell lenni és mindent meg kell tenni, hogy ez megmaradjon.

Magyarország mindig a terrorizmus ellen volt, hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: hazánkban nem lesz migránspárti tüntetés, a kormány megvédi a magyar embereket.

Ki kell hozni minden magyart Izraelből, emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve: hálát kell adnunk, hogy az áldozatok között nincs magyar.

„Ha megtámadnak egy országot terroristák, az ottani vezetőnek, jelen esetben Benjamin Netanjahunak, az van a fejében, hogy ez még egyszer nem fordulhat elő. A megtámadottnak joga van megvédeni magát. Ugyanakkor, amennyire lehet, lokalizálni kell a háborút. Ez a terrorizmus elleni háború, nem államközi. De fennáll a veszély, hogy Izrael valamely szomszédjával háborúba keveredik. Egy arab-izraeli háború az egész világot megrengetné. Magyarországnak deeszkalációs politikát kell folytatnia, hogy ne alakuljon ki államközi háború” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor kiemelte: a dolgok már éppen kezdtek jól alakulni a Közel-Keleten, Donald Trump amerikai elnök regnálása alatt sokat javult az arab-izraeli helyzet. „Már éppen kezdtek jó irányba menni a dolgok. Hogy a terrorakció éppen ezzel állt-e összefüggésben, arról még nincsenek titkosszolgálati információink. A vészcsengőt beindítja, hogy szimpátiatüntetések vannak a terroristák mellett Európa-szerte. Nálunk is megpróbálkoztak ezzel, de ennek itt nincs helye. Nyugat-Európában viszont számos helyen ezt nem tudják megakadályozni, miután a migrációs válság idején tömegesen engedtek be embereket országaikba, így a Hamász képviselőit is. Hálát adhatunk, hogy annak idején helyén volt az eszünk és nem engedtük az országba az ilyen erőket” – tette hozzá a kormányfő.

Magyarországon Európa egyik legnagyobb lélekszámú zsidó közössége él, ők magyar állampolgárok, akiket a magyar államnak meg kell védenie – emelte ki Orbán Viktor.

Igaz, hogy a veszélyek korába léptünk (előbb jött a Covid-járvány, majd az orosz-ukrán háború, most pedig a Hamász támadása), de ez nem jelenti, hogy beletörődhetnénk, hogy csökkenjen a biztonságunk szintje, a veszélyek korában is helyt kell állni, hangsúlyozta a miniszterelnök.

Arra a felvetésre, hogy az EU a múlt héten a magyar és lengyel tiltakozás ellenére elfogadta a migrációs paktumot, a miniszterelnök rámutatott: az EU vezetői vakok, hiszen azt akarják, hogy mi is osztozzunk abban a biztonsági kockázatban, amelytől ők is szenvednek a korábban meghozott döntéseik miatt.

„Most rosszat állítanak elő a migránsok beengedésével, meghívják Európába a migránsokat azzal, hogy szétosztja az illegálisan érkezőket. Nekünk is fel kellene építeni egy tízezer fő körüli menekülttábort, egy migránsgettót, ahová be kellene fogadnunk a migránsokat egy ideig, utána pedig ki kéne őket engednünk. Ez ellen védekeznünk kell.” – mutatott rá a kormányfő, aki szerint Európában egyetlen modell, a magyar vált be, amely féken tartja az illegális migrációt a határkerítéssel és azzal, hogy nem enged be az országba így érkező embereket.

„Ahelyett, hogy az EU átvenné a magyar modellt, a mi jól működő modellünket akarják lerombolni” – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint Brüsszel jogi erőszakot alkalmazott, ami ellen meg kell magát védenie Magyarországnak.

Brüsszel azt akarja, hogy „osztozzunk a biztonsági kockázatban, amelytől ők szenvednek a korábbi években meghozott rossz döntéseik miatt”.

Kifejtette, olyan szabályokat alkotnak, amelyekkel rá akarják kényszeríteni Magyarországot, hogy engedje be a területére azokat az embereket, akik a déli határainál erőszakosan lépnek fel, agresszívek, fegyvert használnak a magyar határőrök ellen.

Nem hajtunk végre semmit, ami Magyarországot veszélyezteti, a mostani vezetőknek, akik hátba támadnak bennünket, menniük kell, ezért a következő EP-választáson mindenképpen változást kell elérnünk az EU-ban, mert veszélyeztetnek bennünket – hangsúlyozta a magyar kormányfő, aki szerint a nyugat-európai polgárok zöme olyan migrációs helyzetet szeretne, mint amilyen a magyarországi, ami azt jelenti, hogy nem érkeznek illegális migránsok.

Brüsszel meghívólevelet köldött az illegális migránsoknak azzal, hogy szét akarja osztani az érkezetteket, mutatott rá Orbán Viktor, aki szerint csak Magyarországon kérdezték meg az embereket, hogyan akarják ezt a kérdést rendezni. „Mi demokratikus döntéssel a hátunk mögött védjük a fizikai és jogi határt” – tette hozzá.

A gazdasági helyzetről szólva a kormányfő elmondta: az év elején nehéz döntéseket kellett hozni, mert inflációs özönvízzel álltunk szemben, ezért a kormánynak át kellett vennie a jegybanktól az infláció elleni küzdelem feladatát és felelősségét. „A gazdaság működésétől idegen eszközöket is be kellett vetni a gyógyulás érdekében roncsolást is okozva, de kiderült, hogy ez helyes döntés volt, november-decemberre meglesz az egyszámjegyű infláció. Ennél nagyobb ambíciónk volt, hogy az infláció elleni küzdelem mellett a gazdasági növekedés is magas szintű maradjon. Kiderült, hogy a kettő együtt nem megy, ezért úgy döntöttünk, az idei év az infláció letörésének éve, a gazdasági növekedés beindítása 2024-re marad” – magyarázta el a miniszterelnök.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a jövő héten hosszabb útra Kínába utazik, mert minden irányba építeni kell a gazdasági kapcsolatokat.

Georgiai látogatásáról Orbán Viktor elmondta: kérdéses, hogy az EU jelenlegi állapotában képes-e újabb térségekkel gazdasági kapcsolatokat kialakítani. A kérdés, hogy a Kaukázus Európával összekapcsolható-e észszerű módon. Ehhez lehet jó kapocs Georgia, amely keresztény ország. „Van egy nagy, közös programunk: Azerbajdzsánban előállított zöld energiát akarunk Georgián és Románián keresztül behozni Európába, amit az EU is támogat, s amely jó lesz az ott élőknek, jó lesz a magyar embereknek és az unió egészének is. Reméljük, Brüsszel nem hátrál ki ebből a projektből” – mondta a kormányfő.

A legfrissebb Nobel-díjasok kapcsán Orbán Viktor elmondta: ő maga elfogult a magyarok javára. „Minden magyar örül ennek, én is, még akkor is, ha fogalmam sincs, mi a kutatások lényege. De a legnagyobb öröm számomra, hogy mindkét tudós a »mély Magyarországról« érkezett: az egyik a kun-jász vidékről, a másik Mórról, nem a budapesti belvárosból. Ez azt üzeni, hogy magyaroknak nem kell félniük, mert elég tehetségesek ahhoz, hogy a legnehezebb időkben is sikerre juthassanak. Ez nem először fordult elő, és nemcsak a tudományban van így. Ez a mi nagy tartalékunk. Fantasztikus koponyák teremnek valahol a széleken, akik, ha csak egy kis lehetőséget kapnak, azonnal feltörnek. Ez a mi esélyünk, hiszen a két Nobel-díj jó biztatás a jövőre nézve, és azt üzeni, hogy »ne féljetek magyarok, elég tehetségesek vagytok ti ahhoz, hogy a legnehezebb időkben is sikerre juthassatok«” – mondta a kormányfő Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díja kapcsán.

Magyar Hírlap