Ennek a korosztálynak már nincs annyi ideje az életben, mint a fiatalabb korosztálynak, így pedig nem reagál olyan minőségben a jövőbeli feszültségekre, mint az utána következő generációk, miért a nyugdíjasokra bízzuk a 30 év múlva bekövetkező katasztrófát? – minderről Fleck Zoltán, a Gyurcsány Ferenc által kitüntetett jogász beszélt egy friss interjúban. Fleck korábban kétharmados többség nélkül alkotmányozott volna. 

Nem először hívja fel magára a figyelmet botrányos kijelentéssel a Gyurcsány Ferenc által kitüntetett jogszociológus. Fleck Zoltán a napokban interjút adott egy baloldali hírportálnak, melyben megkérdőjelezte a nyugdíjasok választójogát.

Lényegében a nyugdíjasok választójogának létjogosultságát kérdőjelezte meg Fleck Zoltán egy napokban adott interjúban, mondván, ennek a korosztálynak már nincs annyi ideje az életben, mint a fiatalabb korosztálynak, így pedig nem reagál olyan minőségben a jövőbeli feszültségekre, mint az utána következő generációk – vette észre a Tűzfalcsoport.

Mint írták, éppen ezért – Fleck szerint –

még a lehetőségét sem kellene megadni a nyugdíjas honfitársainknak, hogy a távoli jövőt érintő ügyeket érdemben befolyásolhassák: „Miért a nyugdíjasokra bízzuk a harminc év múlva bekövetkező katasztrófát?”

– teszi fel a kérdést a jogi egyetem tanára.

A Tűzfalcsoport felidézte, a Gyurcsány Ferenctől kitüntetésben részesülő Fleck – aki a bukott kormányfő által szervezett Magyar Demokratikus Charta szóvivői tisztségét is betöltötte – 2011-ben részt vett abban az akcióban, amelyben Gyurcsányt Nagy Imréhez hasonlítva, előbbi mentelmi jogának megvonását „koncepciós pernek” és a jogállam végének állították be.

A szocialista kormány bukását követően Fleck az MSZP programjának elvi és ideológiai megalapozására hivatott programtanács rendszeres résztvevője volt, majd 2013-ban a Gyurcsány–Bajnai-szövetség választási monitoringbizottság nevű „alternatív” választási bizottságában vállalt központi szerepet.

A jogszociológus a baloldal 2022-es választási kampányában is központi szerephez jutott: ő lett az egyesült ellenzék közjogi munkacsoportjának vezetője. Az ellenzék közjogi átmenettel foglalkozó vezetője e szerepében leginkább azzal vált ismertté, hogy

nyíltan kijelentette, a baloldal esetleges választási győzelme esetén „le kell mondani a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után”.

Forrás: hirado.hu / origo

Fotó: MTI/Kovács Attila