Minden áruházát bezárja december 24-én a Mountex, de nem csak akkor, black friday napján, azaz november 24-én is zárva tartanak, hogy így tiltakozzanak a vásárlási láz ellen – hozták meg a döntést, miután megkérdezték a vállalatnál dolgozó munkatársakat. A parlament hétfői ülésén is szóbakerült, hogy munkaszüneti nappá kellene nyilvánítani ezt a dátumot. 

„A karácsonyi nyitvatartásról belső közvélemény-kutatást tartottunk, és a demokratikus döntés alapján idén december 24-én nem nyitjuk ki áruházainkat, hogy a szenteste egész napját minden kollégánk a szerettei körében tölthesse” – fogalmazott Sárközy Mihály, a cég ügyvezetője az üzletlánc közleményében, amelyet a Pénzcentrumnak küldtek el.

Mint azt korábban megírtuk, a CÖF és az Egyenlő.hu szakszervezet kezdeményezte a magyar kereskedelemben résztvevő áruházláncoknál a december 24-ei zárva tartást, ezzel biztosítva a kereskedelemben dolgozó magyar munkavállalók és családtagjaik számára, hogy békességben, nyugalomban tölthessék a teljes ünnepet szeretteik körében.

Elsőként a Lidl csatlakozott a kezdeményezéséhez, majd őket követte a Rossmann is.

Itt a parlament döntése a december 24-i boltzárról

Magyarországon tizenegy munkaszüneti nap van  számuk további növelését a gazdaság teherbíróképessége szempontjából is alaposan vizsgálni kell az államtitkár szerint.

A parlament hétfői ülésén is szóbakerült, hogy munkaszüneti nappá kellene nyilvánítani ezt a dátumot. Balassa Péter (Jobbik) azt mondta: már tíz éve szorgalmazzák, hogy legyen munkaszüneti nap a szenteste. Ismertetése szerint több európai országban munkaszüneti nap szenteste, és a közvélemény-kutatások szerint a magyarok 64-83 százaléka támogatná, hogy az legyen. Szerinte értékválasztásról van szó, egy magát kereszténynek és konzervatívnak valló kormánynak támogatni kellene ezt – írja az MTI.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: mindenszentek napját 2000-ben a Fidesz, nagypénteket 2017-ben a Fidesz-KDNP kezdeményezésére nyilvánították munkaszüneti nappá.

Magyarországon tizenegy munkaszüneti nap van – mondta, hozzátéve, hogy számuk további növelését a gazdaság teherbíróképessége szempontjából is alaposan vizsgálni kell.

Fotó: MTI / Balázs Attila