A 2024. január 11-i varsói demonstráció előestéjén a magyar fővárosban rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a CÖF szolidaritásul a lengyel demokrácia fenyegetettsége kapcsán.

A szervezet szerint sötét fellegek gyülekeznek a lengyel államiság felett. A civil fellépések kapcsán fokozott odafigyelésre int mindenkit, illetve az őrtüzek fontosságára hívta fel a figyelmet, melyet a sajtótájékoztatón megjelent fáklyás fiatalok szimbolizáltak.

Csizmadia László a CÖF elnöke az alábbiakkal jellemezte a kialakult helyzetet:

A világ több országában a Gazeta Polska közel 500 civil klubja a keresztény-nemzeti-konzervatív eszmeiséget követi. A több mint 10 éves stratégiai együttműködési szerződésünk bajtársi szolidaritásra kötelezi a CÖF-CÖKA-t.

Lengyelországban a civil kurázsi és a köztelevízió elleni puccsszerű támadás azt jelenti, hogy megkezdődött a jogállamiság és a demokrácia elleni hadjárat.

Fricz Tamás politológus, a CÖF kurátora így nyilatkozott:

Kedves lengyel barátaink! Veletek vagyunk most, ezekben a napokban és hetekben, amikor azt láthatjuk, hogy egy olyan liberális kormány került hatalomra országotokban, amelyik mindennel szakítani akar, ami szent és sérthetetlen volt a számotokra, és ami szent és sérthetetlen számunkra is, nemzeti és keresztény magyarok számára.

Egyek vagyunk a hitünkben, egyek vagyunk a céljainkban, egyek vagyunk az értékrendszerünkben. Ettől nem tágítunk, mi kormányon maradva, ti pedig ellenzékbe szorulva küzdetek a közös értékeink megvédéséért! Számíthattok ránk mindenben, ami erőnkből telik!

ifj.dr. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF szóvivője az alábbiakat közölte:

A lengyel alkotmányban világosan megjelenik a szólásszabadság, az információhoz való jog, valamint a rádiózás és a televíziózás közérdekű védelme, illetve mindezek intézményes védelmi kötelezettsége (az alkotmány 213. §-a itt az Országos Rádióműsor- és Televíziótanácsot nevesíti). A lengyel alkotmány IX. fejezete alapján az állami szerveknek ezen jogok védelmét kellene biztosítaniuk, nem pedig felszámolniuk azokat. A közmédia teljes vezetésének lecserélése konkrétan a lengyel alkotmány 54. cikk (2) bekezdése hatálya alá esik, jelesül „tilos a társadalmi kommunikáció eszközeinek megelőző cenzúrája” és a sajtó ilyen módon történő engedélyezése, márpedig a cenzúratörekvések, továbbá a jogbiztonság, vagyis az egyes közszolgálati intézmények kiszámítható működésének sérelme is fölmerül az ilyen drasztikus, minden átmenet nélküli politikai cselekvések kapcsán.

Címlapkép: Fricz Tamás politológus, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kurátora, Csizmadia László, a CÖF-CÖKA kuratóriumának elnöke és ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF-CÖKA szóvivõje (b-j) a budapesti Bem téren tartott sajtótájékoztatón 2024. január 10-én. A CÖF-CÖKA szolidaritást vállal a lengyel Gazeta Polska közel 500 civil klubja, a keresztény-nemzeti-konzervatív eszmeiség mellett.
MTI/Lakatos Péter