Óriási potenciál rejlik a közép-kelet-európai régióban az agrárium terén, Magyarország pedig központi szerepet játszhat a fejlődésben – mutattak rá a Magyarországon piacvezető takarmánygyártó vállalat vezetői.

Az UBM az uniós piacon is hangsúlyosabb szereplővé válna, míg a cég szerint Magyarországnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy a mezőgazdaságot tekintve visszakerüljön oda, ahol évtizedekkel ezelőtt volt, vagyis a kontinens élére.

Talán kevesen tudják, de a Marosvásárhely melletti Kerelőszentpálon található a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb takarmánygyára, ami ráadásul magyar tulajdonban van.

Az 1996-ban alapított UBM az elmúlt 28 évben Magyarország élvonalbeli mezőgazdasági vállalatává nőtte ki magát, amely hazánk piacvezető takarmánygyártója, és a legnagyobb hazai takarmányalapanyag-kereskedők egyike. A cégcsoport a hazai piacot meghódítva országhatárainkon kívül is megvetette lábát, romániai gyáregysége mellett beindította szlovákiai üzemét is, míg kereskedelmi irodáival több nyugat-európai piacon is jelen van.

A magyarok vérében van az agrárium, ám a társadalom mentális reformjára van szükség ahhoz, hogy kimondjuk, a disznó nem büdös, mezőgazdasággal foglalkozni, földet művelni nem pejoratív, és ha ehhez rendelkezünk adottsággal, akkor ezt kell kihasználni, hiszen akármilyen háború jön, enni mindig kell.

Az UBM kerelőszentpáli története 2015-re nyúlik vissza. A klasszikus zöldmezős beruházás létrejöttét főként az óriási logisztikai költségek megspórolása ihlette. A takarmány helyben történő előállítása ugyanis lényegesen költséghatékonyabb, mint a több száz kilométeren keresztül történő szállítása.

„Nyugat-Európában általános trend, hogy a takarmány nem utazik 150 kilométernél többet, ennek szellemében hoztuk létre a romániai üzemet”

– mondta Laczkó Dénes, az UBM Feed Romania ügyvezetője.

Piaci előnyt jelent a magyar know-how

A mintegy 15,6 millió euró összértékű beruházással Románia legnagyobb független takarmánykeverő üzeme épült fel Kerelőszentpálon.

„Az üzem hiánypótló, létrejöttét az ország, azon belül főként az erdélyi régió piaci potenciálja indokolta”

– fogalmazott Laczkó Dénes.

A gyár baromfi, sertés és kérődző haszonállatok ellátására alkalmas magas minőségű takarmányok előállítását és disztribúcióját végzi számos erdélyi és Kárpátokon túli megyébe. Óránként 30, évente 220 ezer tonnás kapacitásával a régió egyik legnagyobb és Európa egyik legmodernebb technológiájával rendelkező takarmánygyártó létesítménye. Ehhez a termelői kapacitáshoz mintegy évi 130-140 ezer tonna gabonaszükséglet társul alapanyagoldalon. Emellett a térség állattenyésztése megbízható fejlődési pályán mozog, amihez növekvő takarmánykereslet társul.

Az UBM romániai jelenlétének fontosságát jól mutatja, hogy a szomszédos ország teljes éves takarmánygyártó kapacitása 2,8 millió tonna, ennek közel 8 százalékát fedi le a kerelőszentpáli üzem.

„2023-ban mintegy 150 ezer tonna takarmányt gyártottunk, ami 60 millió eurós üzleti forgalmat, valamint 1,5 millió eurós adózás előtti eredményt jelentett”

– mondta Laczkó Dénes.

A gyártósorhoz automata zsákoló-, palettázórendszer is csatlakozik, így az üzem a megrendelőt igény szerint ömlesztett vagy különböző méretű zsákos kiszerelésű termékekkel is ki tudja szolgálni. A zsákos termékek így háztáji takarmányozásra is elérhetők.

„Az UBM-csoport magyarországi piacvezetőként olyan ágazati többlettudással rendelkezik, ami előnyt jelent a romániai versenytársakkal szemben. A földrajzi pozicionálás sem véletlen. Kerelőszentpálról ugyanis Románia minden szeglete elérhető a készáruval. Ráadásul mezőgazdasági aktivitásban és termőterületekben is bővelkedő vidékről van szó, ami jó alapanyagpiacot biztosít a takarmány előállításához”

– világított rá a magyar UBM-csoport romániai leányvállalatának ügyvezetője.

A teljes cikk az Indexen olvasható!

Kiemelt kép: Pixabay