Pénteken benyújtotta a vádemelési indítványt Joe Biden ellen egy republikánus képviselő. Az indítvány megfogalmazója egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy az amerikai elnök és családja súlyos bűncselekményeket követhetett el. Az indokok között az elnökhöz köthető megvesztegetés, zsarolás, csalás, valamint kábítószerrel és prostitúcióval kapcsolatos érintettség is szerepel.

Csak néhány rajongója tapsolta meg és köszöntötte a kerékpározó Joe Bident néhány napja Delaware-ben. A Hawaiin pusztító történelmi tűzvészre – amelyben már mintegy százan vesztették életüket – vonatkozó újságírói kérdéseket pedig mosolyogva és integetve elutasította, majd tovább tekert az amerikai elnök.

A hétvégén pedig az Atlanti-óceán partján pihente ki a fáradalmakat szűk körben Joe Biden. Az elnök közelében a barátokon kívül alig lehetett látni embereket, a vízen pedig a parti őrség hajója ringatózott.

Miközben Joe Biden kikapcsolódott, a hozzá és családjához köthető kétes ügyek miatt indult eljárások és nyomozások nem pihentek, hanem új szakaszba léptek.

Joe Biden aláásta hivatalának integritását, lejáratta az elnökséget, elárulta az elnöki bizalmat és a jogállamiságot, valamint az igazságszolgáltatást felforgató módon cselekedett Amerika polgárainak kárára – írta közleményében Greg Steube republikánus képviselő, aki pénteken vádemelési indítványt – úgynevezett impeachmentet – nyújtott be az elnök ellen.

A képviselő közösségi oldalán pedig az elnökhöz köthető megvesztegetést, zsarolást, az igazságszolgáltatás akadályozását, csalást, valamint a kábítószerrel és prostitúcióval kapcsolatos pénzügyi érintettséget sorolta fel indítványa indokaiként.

Greg Steube szerint itt az ideje, hogy a 80 éves elnök ellen vádat emeljenek, hiszen Joe Biden és fia, Hunter Biden pénzügyei régóta összefonódtak.

A republikánus képviselő például azt állítja, 2010 és 2019 között a Biden család pénzéből több ezer dollárt költöttek illegális drogügyletekre és prostitúcióra.

„Nem kellene, hogy az igazságszolgáltatás más mércével mérje a Biden családot, mint a többi állampolgárt” – ezt már egy interjúban mondta a képviselő. Greg Staube arról beszélt: ha nem a Biden családról lenne szó, hanem bárki másról – például egy republikánus kongresszusi tagról–, akkor már régen felelősségre vonták volna ezekért a bűncselekményekért.

Egyre nehezebb a helyzete az amerikai elnöknek és a családjának, ugyanis lassan elfogy körülöttük a levegő a sorozatos botrányok miatt.

A hatóságok már azt is vizsgálják, hogy Joe Biden még alelnökként árulta-e a befolyását kenőpénzért egy külföldi állampolgárnak.

Nemrég láttak napvilágot azok a banki adatok is, amelyekből kiderült, hogy Joe Biden alelnöksége idején Oroszországtól, Ukrajnától és Kazahsztántól 20 millió dollár, Kínából és Romániából pedig 10 millió dollár érkezett az érdekeltségükbe tartozó számlákra. Kiderült, hogy még az unokáihoz is jelentős összegek jutottak.

De azt is vizsgálják, hogy Joe Biden fia, Hunter Biden az ukrán földgázipari vállalat, a Burisma igazgatótanácsában mit csinált havi 50 ezer dolláros fizetésért, és annak volt-e köze édesapja politikai befolyásához.

„Az amerikaiakat nagyon érdekelni fogja a végső jelentésünk, amelyből majd láthatják, hogy pontosan miben vett részt a Biden család, és hogyan kerestek az elmúlt néhány évben több millió dollárt az ellenségeinken keresztül” – mondta korábban James Comer, a vizsgálatot végző bizottság elnöke.

Elemzők szerint Joe Biden támogatottsága mélyrepülésben, történelmi mélyponton, mindössze 30 százalékon van.

Többen megjegyzik, hogy az elnök szempontjából különösen aggasztó, hogy most már nemcsak a republikánusoktól, hanem saját pártjából, a demokratáktól is egyre több kritikát kap.

Forrás: M1 / hirado.hu

Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök – MTI/EPA/UPI pool/Sarah Silbiger