Boris Johnson volt brit miniszterelnök „árulónak” nevezte Tucker Carlson újságírót, az X-en pénteken közzétett, Vlagyimir Putyin elnökkel készített interjú miatt.

„Nem szabad bedőlnünk ennek a hazugságszövetnek, mindenekelőtt annak az elképzelésnek, hogy Putyinnak valahogy az a sorsa, hogy sikerrel járjon Ukrajnában” – mondta Johnson.

„Éppen ellenkezőleg, kudarcra van ítélve.”

A brit politikus arra kérte követőit, hogy olvassák el a Daily Mail számára írt, hosszú, Carlsont elítélő írását.

Johnson véleménycikkében azt állította, hogy Carlson „az újságírás árulója” azzal, hogy „diktafont játszik a diktátornak”.

Az orosz elnök Ukrajna történelméről szóló, bővített magyarázata csupán „a félig-meddig rágott Wikipédia és a nyílt hazugságok keveréke” volt.

Carlson megbukott a munkában azzal, hogy nem tett fel „kemény kérdéseket”, és nem vonta felelősségre „az orosz hadsereg által állítólagosan elkövetett kínzásokért, nemi erőszakért, óvodák felrobbantásáért” – atrocitásokért, amelyekre Ukrajna nyugati támogatói bizonyítékok nélkül gyakran hivatkoznak.

Johnson különösen azzal a, szerinte „nevetséges állítással” szállt szembe, hogy

„az Egyesült Királyság kormánya győzte meg az ukránokat, hogy harcoljanak tovább ahelyett, hogy 2022 tavaszán megadták volna magukat Putyin kegyeinek”,

és azt állította, hogy „az ukrán kormány minden tagja meg fogja erősíteni”, hogy Kijev volt az, aki a békeszerződés felrúgásáról döntött.

Oroszhírek

Kiemelt kép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) fogadja Boris Johnson volt brit miniszterelnököt (b, elöl) Kijevben 2023. január 22-én. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat