Idén ünnepeljük Szent Kinga születésének 800., valamint Szent Hedvig születésének 650. évfordulóját. A kettős jubileum alkalmából magyar, lengyel, szlovák, litván összefogással és részvétellel rendezték meg a két szent ünneplését március 21–22-én Budapesten.

Az események központi helyszíne a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templom, az ünnep fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt.

Az ünnepségsorozat elején, március 21-én Erdő Péter bíboros fogadta a budavári Prímási Palotában a kettős jubileumra érkezett Marek Jędraszewski krakkói érseket, Artur Ważny tarnówi segédpüspököt, Paweł Barant, a krakkói Wawel-plébánia plébánosát, František Trstenský szepességi püspököt (Szlovákia) és Kęstutis Smilgevičiust, a litván püspöki konferencia főtitkárát.

A találkozót követően a vendégek virágkoszorút helyeztek el Szent Hedvig és Jagelló Ulászló szobránál a Budai Vár Bécsi kapujának közelében, majd zenés áhítaton és éjszakai szentségimádáson vettek részt a budapest-belvárosi főplébánia-templomban, ahol még aznap délután Árpád-házi Szent Kinga és Anjou Szent Hedvig lengyel és magyar nézőpontból címmel Piotr Stefaniak lengyel és Molnár Imre magyar történész tartott ismeretterjesztő előadást.

Március 22-én, pénteken délelőtt Kövér László, az Országgyűlés elnöke fogadta a lengyel, szlovák és litván delegációt, amelyek tagjai az egyházi elöljárók vezetésével részt vettek a Vejkey Imre képviselő (KDNP) által elnökölt Magyar Parlamenti Imacsoport 150., ünnepi ülésén, valamint elmélkedéseket tartottak, együtt imádkoztak.

Aznap 15 órától a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében megtartott konferencián történész előadók beszéltek Szent Kingának és Szent Hedvignek a lengyel, litván, szlovák és magyar történelemben betöltött szerepéről, majd az ünneplő nemzetek egyházi képviselői közös nyilatkozatot (az alábbiakban olvasható – a szerk.) fogadtak el, amelyben megfogalmazták, hogy a két szent életútját felidézve ismét tudatosítják, hogy a jövő forrása csakis az itt, Közép-Európában élő emberek és nemzetek egymás iránti keresztény szeretete és szolidaritása lehet.

A teljes cikk a Magyar Kuríron olvasható!

Kiemelt kép: Merényi Zita/Magyar Kurír