Magukat civilnek mondó szervezetek színtiszta kémtevékenységet folytatnak hazánkban.

NGO-kat, civil szervezeteket figyelő lokátort állított munkába a CÖF-CÖKA (Civil Összefogás Fórom – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány) – közölte Csizmadia László, a szervezet elnöke keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

  Csizmadia László közölte: a kezdeményezést, amely őrizheti és védheti hazánk érdekeit, a „szellemi honvédők” javaslatára, az Átlátszó.hu Ki mit tud elnevezésű projektje kapcsán indították. Az Átlátszó ugyanis több mint 24 ezer adatigénylést valósított meg, és tette böngészhetővé az adatokat bárki számára, „így azok külföldi érdekeket is szolgálhatnak” – magyarázta.

    „A demokrácia és a jogállamiság tiszteletben tartása mellett indokoltnak tartjuk, hogy a külföldről pénzelt NGO-k úgynevezett függetlenségét megkérdőjelezzük, értékeljük és véleményezzük”

– jelentette ki az elnök.

cöf csizmadia lászló sajtótáj

Fotó: Civilek.info

Hangsúlyozta: az adatok kikérése „nem olcsó mulatság” az adófizetőknek, ráadásul mindez legtöbbször ellenzéki pártérdekeket szolgál.

„A közérdekű adatokat nem kell eltitkolni, de kijelentjük, hogy azok nyílt átadása külföldi érdekeltségeknek megkérdőjelezhetik az adatkikérés igazolhatóságát” – mondta Csizmadia László, hozzátéve: a több tízezres adatigénylést közpénzpazarlásnak tartják, „főleg akkor, ha az eredményessége erősen vitatott.”

Csizmadia László szerint Magyarország szuverenitásának sérülését is felveti az, hogy „külföldről érkező devizák biztosítják az oknyomozói munkát.”

    „Az Átlátszó Ki mit tud tevékenysége nagyon hasonlít a kilencvenes évek előtti III/III-as ügyosztályhoz” – állapította meg.

    Tordai Máté, a CÖF-CÖKA szakkoordinátora elmondta, hogy az „idegen érdekek felkutatását” végző munkacsoportjuk kérdéseket küldött az Átlátszónak. Az ezekre adott válaszaiban a szervezet elismerte, hogy nemzetközi civil és más szervezetek részére átadja az információkat, sőt jelezték, hogy ebben az évben már érkeztek és még fognak is érkezni hozzájuk külföldi források – közölte. Hozzátette: a CÖF-CÖKA minderről értesíteni fogja a Szuverenitásvédelmi Hivatalt.

cöf tordai máté sajtótáj

Fotó: Civilek.info

Mint mondta, a következő szervezet, amit a CÖF-CÖKA civil szakértői fóruma vizsgált, a K-Monitor Közhasznú Egyesület. Jelezte, hogy a 2021-es és a 2022-es pénzügyi beszámolók szerint különböző nemzetközi szervezetek több, mint 250 millió forinttal támogatták a K-Monitor tevékenységét. Kiemelte, hogy a támogatók között volt Soros György alapítványa, az Open Society Foundations (OSF), valamint a baloldal 2022-es kampányfinanszírozási botrányában főszerepet vállaló Action for Democracy (A4D) szervezettel kapcsolatba hozható, CIA-közeli amerikai alapítvány, a National Endowment for Democracy (NED) is.

– A K-Monitor tevékenysége kapcsán is joggal merül fel, hogy idegen érdekek mentén folytatja-e a tevékenységét, ezért a CÖF-CÖKA a szervezet számára eljuttatta kérdéseit

– ismertette Tordai Máté.

Többek között arra vonatkoznak a kérdések, hogy a K-Monitor végzett-e már oknyomozó munkát külföldi forrásból, magyar szervezetekkel szemben, valamint megosztanak-e magyarországi adatokat külföldi szervezetekkel, illetve mekkora külföldi forrás érkezett a szervezethez 2023-ban és érkezhetnek-e források az idei választásokig.

    Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF-CÖKA szóvivője elmondta: a K-Monitor válaszainak beérkezése után a Globsec szervezet tevékenységének feltárása lesz a következő feladatuk.

– A Globsec szervezet tevékenysége – amit Bajnai Gordon korábbi szocialista miniszterelnök neve fémjelez – szuverenitásvédelmi kérdéseket vet fel – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány sajtótájékoztatóján. A CÖF-CÖKA szóvivője hangsúlyozta, hogy álláspontjuk szerint botrány a kémszervezetek civil köntösbe öltöztetett jelenléte Magyarországon. Mint mondta, ez a probléma nem csak titkosszolgálati, hanem civil kérdés is.

– Magukat civilnek mondó szervezetek színtiszta kémtevékenységet folytatnak hazánkban és együttműködnek külföldi titkosszolgálatokkal

– húzta alá ifj. Lomnici.

cöf lomnici zoltán sajtótáj

Fotó: Civilek.info

Felhívta a figyelmet, hogy a szuverenista civil szervezeteknek feladata ezzel a kérdéskörrel foglalkozni, így az elkövetkezendőkben ki fogják vizsgálni a Globsec tevékenységét. A CÖF-CÖKA korábbi vizsgálata kapcsán, ami az Átlátszóra terjedt ki, a szóvivő feltette a kérdést, hogy ha a közérdekű adatigénylés nem támadás, akkor a tevékenységének a feltárása miért minősül támadásnak. – Ha tiszta, igaz ügyet szolgálna az Átlátszó, akkor nem jelent volna meg pánik az Átlátszó körében azzal kapcsolatban, hogy foglalkozni akarnak a tevékenységével – tette hozzá.

MTI / Magyar Nemzet

Címlapkép: Civilek.info