A Szakma Sztár Fesztiválon négy dolgot garantált a miniszterelnök a magyar fiataloknak.

Orbán Viktor ismét felszólalt a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon, a rendezvénynek a Hungexpo Vásárközpont ad otthont. A miniszterelnök kiemelte milyen ígéreteket tesz a kormány a fiatal szakembereknek.

A kormányfő azzal kezdte beszédét, azért jön a fesztiválra örömmel minden évben, mert azt gondolja, a jövő Magyarországát az ilyen helyeken rajzolják meg.

Mi, idősebbek, tudjuk, mindig a tehetséges fiatalok írják Magyarország jövőjét. 15-20 éve még azt gondolták Magyarországon is, hogy a jövőt inkább a diplomás, szellemi foglalkozású emberek határozzák meg, de az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és mindenki tudja: munka és szakmunka, szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő.

A miniszterelnök négy dolgot garantált a magyar kormány nevében:

• Elsőként azt, hogy Magyarországon mindenkinek lesz szakmája és a technikum kapui mindenki előtt nyitva állnak.

• Másodikként, hogy akinek van szakmája, annak lesz munkája is. Mára elérték, hogy több a munkahely, mint a szakmunkás – mutatott rá a kormányfő.

• Harmadikként említette, hogy aki dolgozik, annak lesz tisztességes fizetése is. Amíg a mai kormány vezeti az országot, addig minden magyar ember munkája meg lesz becsülve – rögzítette.

• A negyedik, hogy aki a szakma mellé családot is vállal, annak lesz otthona és számíthat a kormány családtámogatására is. Mert tudjuk, hogy aki családot vállal, annak jó esélye van a boldog életre – fogalmazott Orbán Viktor, kiemelve: a boldog családokból pedig összeáll az az erős és független Magyarország, amiért évszázadok óta küzdünk.

Orbán Viktor hangsúlyozta, az elmúlt másfél évtizedben felépítették a munkaalapú társadalmat.

„Szakmunkás nélkül nincs jövő. A magyar gazdaság gerincét ma a szakmunkások adják. Ha a szellem és a szakmunka jól kapcsolódik össze, abból lesz a sikeres Magyarország”

– fogalmazott, majd hozzátette:

„Meggyőződésem, hogy aki szakmát választ, az jó lóra tesz. Aki olyan szakmát választ, ami kiállja az idő próbáját, azon háború, Brüsszel vagy a technológiai változás sem foghat ki!”

– erősítette meg a miniszterelnök.

A kormányfő kiemelte: amikor pályaválasztásra kerül sor, a fiatalok több mint fele végül a technikumot választja, a túljelentkezés általában háromszoros, de van, ahol tízszeres.

Orbán Viktor végül kiemelte, hogy

„a magyar szakképzés ott van Európa élvonalában, önök tehetséges fiatalok, itt az ideje, hogy benevezzenek a világbajnokságra is”.

MTI/Index

Kiemelt kép forrása: Shutterstock