Mutatjuk, milyen szavazólapokat kapnak majd a választók, és mire kell figyelniük a kitöltésnél.

Bár volt már olyan, hogy kétféle országos szavazást is tartottak ugyanazon a napon hazánkban, feltehetően mégis a június 9-i lesz talán bizonyos értelemben az eddigi legbonyolultabb voksolás a választópolgárok számára. Közismert, ezen a napon tartják az európai parlamenti, valamint az önkormányzati, illetve kisebbségi önkormányzati választást is. Ráadásul a fővárosban változtak a választási szabályok, ami tovább bonyolítja a rendszert. A fővárosiaknak kell a legjobban figyelniük

Az, hogy az adott választópolgár hány szavazólapot kap majd a kezébe, elsősorban attól függ, milyen településen szavaz.

Kezdjük a 10 ezer fő (lélekszám) alatti településekkel: itt az EP-szavazólap mellett a település polgármesterére szavazhatnak az ott lakók, valamint listás rendszerben a helyi képviselőkre. De emellett voksolhatnak a megyei közgyűlés jelöltjeire is.

A 10 ezer főt meghaladó lélekszámú, nem megyei városokban is négy szavazólapot kap a választó: az EP-képviselők mellett itt is a polgármesterre és megyei közgyűlés tagjaira, valamint a helyi képviselőkre szavazhat. A különbség annyi, hogy itt nem az összes önkormányzati képviselőjelöltet tartalmazó listára, hanem az adott egyéni körzet jelöltjeire lehet majd voksolni.

A megyei jogú városokban lesz a legegyszerűbb a helyzet: az EP listája mellett két szavazólapot kap a választó, amelyen a polgármesterre, valamint az egyéni képviselőre voksolhat.

A fővárosi kerületekben ezzel szemben szavazólap-dömping lesz: EP-listára, főpolgármesterre, polgármesterre, egyéni önkormányzati képviselőre és fővárosi közgyűlési listára is szavaznak majd a választók.

Ha pedig ez még nem lenne elég, a nemzetiségi névjegyzékben szereplők egy adott településen, kerületben a nemzetiségi önkormányzati képviselőkre is szavaznak.

Milyen szavazólapokat kapunk? 

A júniusi választás azonban nemcsak a szavazókat, hanem a szavazatszámlálókat is eddig nem látott feladat elé állítja a szavazólapok megkülönböztetésénél. A Nemzeti Választási Iroda lapunknak küldött tájékoztatása szerint azon túl, hogy minden szavazólap tartalmazza az adott választástípus megnevezését,

a szavazó lapok megkülönböztetését az idei választáson színes kerettel segítik.

Az EP-szavazólap kék, a polgármesteri szavazólap sárga, a főpolgármesteri szavazólap rózsaszín, a vármegyei és fővárosi listás szavazólap szürke keretet kap, míg az egyéni képviselői (egyéni listás és egyéni választókerületi) szavazólap nem kap külön keretet, egyszínű fehér lesz. Valamennyi nemzetiségi szavazólap egyszínű zöld papírra lesz nyomtatva.

Mindez így fog kinézni a gyakorlatban:

szavazólap 2024

Forrás: valasztas.hu

Az NVI a nemzetiségi szavazólapok kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a nemzetiségi választás zöld szavazólapjait a választópolgárnak zöld borítékba kell helyeznie, és a borítékot mindenképpen le kell ragasztania, különben a szavazat érvénytelen lesz.

Mandiner

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs