A Kúriához fordult a főpolgármester-választás megismétléséért.

Karácsony Gergely hétfőn beadta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének érvénytelenítését és a szavazás teljes városban történő megismétlését kéri.

„Ahogy ígértem, a mai napon beadtam a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérem” – jelentette be Facebook-oldalán a főpolgármester.

„Tudom szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amit megnyert. Tudom azt is, hogy sokan belefáradtak már ebbe a hosszúra nyúlt választási kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített” – tette hozzá.

A 2024-es budapesti főpolgármester-választás rendkívül szoros eredményt hozott.

Az éjszakai órákban a szavazatszámlálás végeztével kiderült, hogy a hivatalban lévő főpolgármester, Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal előzte meg Vitézy Dávidot. Ezután Vitézy az érvénytelen szavazatok újraszámolását kérte, melynek eredményeképpen már csak 41 szavazatkülönbséggel nyerte meg a választást Karácsony Gergely.

Mandiner.hu

Borítókép: Karácsony Gergely
Fotó: Mediaworks