Głowa państwa powierzy premierowi Mateuszowi Morawieckiemu, kandydatowi partii Prawo i Sprawiedliwość (PiS), który zdobył najwięcej głosów w wyborach parlamentarnych 15 października, utworzenie rządu. Poinformował o tym sam Andrzej Duda w poniedziałkowy wieczór.

Głowa państwa przypomniała, że ​​podczas rozmów z liderami partii, które wszedł do parlamentu, PiS i druga w kolejności, obecnie opozycyjna Koalicja Obywatelska (KO), wyraziły przekonanie, że mają większość parlamentarną.

Tym stwierdzeniem Duda uzasadniał decyzję o powierzeniu Morawieckiemu tworzenia rządu

„kontynuuje dobrą tradycję parlamentarną, zgodnie z którą pierwszą szansę otrzymuje zwycięska koalicja”.

Ujrzał to perspektywicznie: zgodnie z konstytucją, w przypadku niepowodzenia utworzenia rządu, w drugiej turze izba niższa parlamentu bezwzględną większością głosów powierza komuś skład gabinetu.

PiS ma 194 mandaty w 460-osobowym Sejmie. Blok opozycyjny składający się z KO, Polskiego Stronnictwa Ludowego (PSL), partii Polska 2050 (Polska 2050) i koalicji Nowa Lewica ma łącznie 248 mandatów. Pod koniec października cztery grupy zgodziły się na współpracę parlamentarną i utworzenie większości parlamentarnej.

Donald Tusk, przewodniczący Platformy Obywatelskiej (PO) na czele KO, kandydat opozycji na premiera, zapowiedział w poniedziałek wieczorem, że jego partia będzie gotowa do piątku do podpisania porozumienia koalicyjnego, które ma zostać zawarte z pozostałymi ugrupowaniami opozycji, które m.in. powiedział, że może nastąpić w niedzielę.

W swoim poniedziałkowym wystąpieniu Andrzej Duda potwierdził także, że zwoła na 13 listopada inauguracyjne posiedzenie parlamentu, któremu będzie przewodniczył powołany przez niego współmarszałek, były minister rolnictwa Marek Sawicki, przedstawiciel opozycji PSL.

Sejm i izba wyższa parlamentu, Senat, obradują oddzielnie.

Zgodnie z polską konstytucją stary gabinet składa dymisję na posiedzeniu nowego parlamentu, ale pozostaje na swoim stanowisku do czasu powołania nowego rządu. Głowa państwa przekaże Morawieckiemu oficjalny mandat do utworzenia rządu w ciągu czternastu dni od inauguracyjnego posiedzenia parlamentu. Nowy gabinet i program rządu muszą zostać przedstawione Sejmowi w ciągu kolejnych dwóch tygodni od powołania, a izba niższa decyduje o zatwierdzeniu w drodze wotum zaufania. Do przyjęcia rządu wymagana jest bezwzględna większość i obecność co najmniej połowy wszystkich przedstawicieli.

MTI

Zdjęcie: Polski wicepremier Jarosław Kaczyński, prezes Partii Prawo i Sprawiedliwość (PiS), rozmawia ze swoimi zwolennikami, w tle premier Mateusz Morawiecki (b3), czekając na wyniki październikowych wyborów parlamentarnych w Warszawie 15. 2023.
Według sondaży opartych na wywiadach wyborczych zwyciężył PiS, zdobywając 36,8 proc. głosów. Dla MTI/EPA/PAP/Paweł Super