A füredi önkormányzat honlapján közleményben figyelmeztetik a hosszú hétvégét ott töltőket, hogy a járványügyi szabályok betartását fokozottan ellenőrzik. A szabályszegésnek pedig magas lehet az ára:

‘…A rendőrség fokozott ellenőrzést tart a város frekventált részein, különösen a parton. Azok, akik nem hordanak maszkot vagy közterületen ételt-italt fogyasztanak, büntetésre számíthatnak.

…Bár egyes szolgáltatók nyitva lehetnek, hiszen kizárólag elvitelre, lehet kínálni ételt, fagylaltot, italt, a rendőrség felhívja a figyelmet arra: a közterületeken mindenhol kötelező a maszk viselése, ami egyben azt is jelenti, hogy a megvásárolt fagyit vagy ételt nem lehet közterületen elfogyasztani, az szabálysértésnek minősül és 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető.

A rendőrség tájékoztatása szerint rendszeresen ellenőrzik a szolgáltatókat is, nem lehet könyöklőket, padokat kihelyezni az üzletek elé, illetve figyelmeztetniük kell a vásárlókat, hogy a megvett ételt nem fogyaszthatják el közterületen, hanem csak otthon vagy az autójukban.

A hosszú hétvégén tehát fokozott ellenőrzések lesznek a városban, a szabályszegőket először csak figyelmeztetik, de ha kell, alkalmazzák a pénzbírságolást is.”

Bár ez a figyelmeztetés közvetlenül azoknak szól, akik Füreden töltik az ünnepet, más települések esetében is hasonló ellenőrzésekre lehet számítani. Azt is érdemes tízszer meggondolni, megér-e esetleg 150 ezer forintot – egy cigaretta? Mert természetesen ahol enni és fagyizni, ott dohányozni is tilos.